Annons

Oväntat stark brittisk tillväxt

Ekonomi • Publicerad 12 december 2022
Brittiska ekonomin har växt oväntat mycket i oktober, enligt en BNP-indikator från statistikbyrån ONS. Men risken för recession hänger kvar över britterna, vars konsumtion dämpas av snabbt stigande inflation. Arkivbild
Brittiska ekonomin har växt oväntat mycket i oktober, enligt en BNP-indikator från statistikbyrån ONS. Men risken för recession hänger kvar över britterna, vars konsumtion dämpas av snabbt stigande inflation. ArkivbildFoto: David Cliff AP/TT

Den brittiska bruttonationalproduktionen (BNP) ökade med 0,5 procent i oktober jämfört med månaden före, enligt statistikbyrån ONS. Det var något mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 0,4 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Den brittiska ekonomin kan dock trots tillväxten i oktober redan befinna sig i eller nära en teknisk recession – där alltså BNP minskar två kvartal i rad till följd av inflationens effekt på brittisk konsumtion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons