Ovanligt kall november

November är mycket kallare än normalt. Säsongens köldrekord hittills uppmättes i Nikkaluokta i onsdags – minus 36,6 grader.
Blir då årets vinter lika kall och snöig som förra året? Åsikterna går i sär.
Nyheter • Publicerad 25 november 2010
Snö i Färjestaden.
Snö i Färjestaden.Foto: 

Snön och halkan ställde till med mycket besvär på vägarna under torsdagen. En lång rad olyckor inträffade i mellersta och södra Sverige.

– Det är mycket snö och modd. Samtidigt blåser det mycket så saltet blåser bort och då blir det halt, säger Claes Brehmer på Trafikverket i Stockholm.

Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen hade 36,6 minusgrader i onsdags. Det är den lägsta novembertemperaturen i Sverige sedan 1995, då det var minus 37,0 grader i Vuoggatjålme i mellersta Lappland.

Fortsatt kallt

– Det är onormalt kallt nu, mycket kallare än en genomsnittlig november. I Sydsverige handlar det om 7–8 grader mindre än normalt, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Kylan kan fortsätta vintern ut. På fackspråk beskrivs fenomenet som att den Nordatlantiska oscillationen (NAO) är inne i en negativ fas.

Före fjolårsvintern hade detta inte inträffat på åratal. Då var standardläget i stället att NAO var inne i en positiv fas med varma sydvästvindar som gav milt väder i Nordeuropa.

– Nu ser det ut precis som förra vintern. Fortsätter det betyder det kyla. Men man vet aldrig när det vänder, säger meteorologen och forskaren Per Kållberg på SMHI till Sydsvenskan.

Mycket påverkar

Sten Laurin är dock tveksam till att lägga för stor vikt vid den typen av fenomen.

– Man kan inte säkert säga att det kommer att bli kallt. Det är så mycket stora skeenden som kan påverka och förändra vädret, säger han.

Det riktigt kalla vädret består i alla fall över veckoslutet, med sträng kyla längst i norr. Snöbyar bildas till havs och driver in över ostkusten samt över Öland och Gotland. Ännu längre söderut kan solen titta fram.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.