Annons

Osse ifrågasätts av ordförandelandet Polen

Polen • Publicerad 2 december 2022
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas möte i Lodz öppnad av Polens president Andrzej Duda.
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas möte i Lodz öppnad av Polens president Andrzej Duda.Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) kan ha förlorat sin betydelse. Varningen kommer från Polen, som för närvarande är ordförande för organisationen.

– Det här har varit det svåraste året i organisationens historia, sade Polens utrikesminister Zbigniew Tau vid dess årliga konferens.

Annons

Få frågor som rört akut europeisk säkerhetspolitik, främst då invasionskriget i Ukraina, har behandlats av organisationen det senaste året. Anledningen är att medlemslandet Ryssland har kunnat lägga in sitt veto och därmed stoppa beslut.

– Vi måste hitta på lösningar som gör det möjligt för organisationen att verka. För närvarande bygger organisationen på konsensusbeslut, fortsatte Rau vid mötet i Lodz.

Osse grundades 1975 och dåvarande medlemmar var både Natoländer och allierade till Sovjetunionen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons