Oskarshamnskille tävlar i finska melodifestivalen

Det blev ingen svensk melodifestival för Oskarshamnssonen Mats Tärnfors. Men i Finland gick det bättre. Där fick han med en av sina låtar.
Nyheter • Publicerad 21 november 2003
Mats Tärnfors.
Mats Tärnfors.Foto: 

- Låten heter Like believers do och det är lite roligt för det är inte alls någon melodifestivallåt på det sättet. Det här är en tung gitarrlåt som är skriven för en tjej. Man kan kanske likna den vid The Rasmus.

Mats Tärnfors bor sedan länge uppe i Stockholm och jobbar som musiker, producent och låtskrivare. Han hade även skickat in låtar till den svenska melodifestivalen. Men där fick han inget napp.

- Det var mer en slump att vi skickade in till Finland. I somras var jag i Vasa och jobbade med en finsk låtskrivare, Janne Hyoty, och sedan kom han till mig i Stockholm. Det var då vi skrev den här låten. Vi jobbade med en artist som heter Jade Ell och det var hennes idé att skicka in låten till den finska melodifestivalen.

Vem som ska framföra bidraget är ännu inte klart. Mats Tärnfors berättar att de just nu har ställt frågan till två stora band i Finland.

Vad kan det här betyda för dig och din låtskrivarkarriär?

- Det är svårt att säga. Om vi får en bra artist kan det gå bra oavsett hur det går i tävlingen, då kan det bli singelframgångar och listframgångar. Det är i alla fall roligt att det här hände när jag inte kom med i Sverige.

Är det svårare att komma med i Sverige?

- Ja, det tror jag. Det är så otroligt stor konkurrens här i Sverige. Själva tävlingen är så mycket större här än i Finland. Men det håller på att vända där också nu.

Mats Tärnfors satsar mer och mer på låtskrivandet, för att ha det som en trygghet när han inte orkar vara ute och spela så mycket.

Men det tar tid att jobba in sig i branschen.

- De som är stora i branschen nu har hållit på i många år. Rätt vad det är får man till en låt och då öppnas dörrarna.

Lotta Nyberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.