Annons

OS-kvaljokern Drammeh: "Vet att jag är bra"

Binta Drammeh har gjort succé i Euroleague.
Nu blir hon en joker i Sveriges jakt på en OS-plats.
Basket • Publicerad 5 februari 2020
Binta Drammeh under en träning inför OS-kvalet.
Binta Drammeh under en träning inför OS-kvalet.Foto: Claudio Bresciani / TT

27-åriga Binta Drammeh har spelat EM-slutspel både 2015 och 2019, men utan att ha haft en av de större rollerna i det svenska basketlandslaget. Kanske blir det ändring på det nu när Blågults OS-öde ska avgöras i belgiska Oostende.

Drammeh flyttade inför den här säsongen från spanska ligalaget Araski till Riga. Och för den lettiska huvudstadsklubben har svenskan gjort succé – inte minst i Euroleague. I den finaste av Europas klubbturneringar har Drammeh snittat 14,5 poäng per match, vilket placerar henne som 14:e i poängligan efter elva matcher.

Annons

– Jag har inte så mycket koll på den statistiken, men min coach i Riga har gett mig förtroendet att jag är en av de spelare som ska göra mycket poäng. Det var en utmaning att börja spela mot de allra bästa i Euroleague, men det känns ju bra. Jag vet att jag är bra och det känns som att det äntligen ger resultat, säger Binta Drammeh, där hon sitter nedsjunken i en fåtölj på spelarhotellet i Oostende.

"Stort ögonblick"

Den stora höjdpunkten hittills under säsongen var när Riga vann hemma mot ryska Jekaterinburg, regerande mästare i Euroleague. Till råga på allt kastade Binta Drammeh i 25 poäng i skrällsegern.

Men den upplevelsen kan toppas med råge om Sverige den här veckan löser den tuffa uppgiften i OS-kvalet, där Japan är första motståndare på torsdagskvällen.

– Det är ett stort ögonblick för mig och för alla i laget. Det blir viktigt att vi sätter tonen direkt i första matchen och visar att vi är här. Alla vill spela OS och man får inte den här möjligheten ofta, säger Drammeh, som har BK Järva som moderklubb.

Den 180 centimeter långa guarden säger att landslagets nye förbundskapten Marco Crespi, som tillträdde i höstas, har en viktig del i att hon spelar med större självförtroende än tidigare. Uppskattningen verkar ömsesidig och mycket talar för att Binta Drammeh efter framgångarna i klubblaget får en större roll än tidigare i landslaget.

Joker på bänken

Även om Crespi än så länge inte ser Drammeh i startfemman, utan snarare som en spelare att kasta in tidigt i matchen.

– Jag tror att Binta kommer att börja på bänken, men att hon blir den första backupen som kommer in på våra "small positions", säger italienaren.

Drammeh köper den rollen:

– Jag gör vad som behövs. Jag vill bara att vi ska ta oss till OS, det är det viktigaste. Jag kan nästan inte sätta ord på det, det skulle vara en dröm som blir verklighet.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons