Annons

Oro trots minskning i väst: "Alarmerande"

Antalet covid-19-smittade i Västra Götaland minskade förra veckan. Men siffrorna inom sjukvården är fortfarande oroväckande.
Covid-19 • Publicerad 7 april 2021
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, vid en pressträff på onsdagen.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, vid en pressträff på onsdagen.Foto: Adam Ihse/TT

Förra veckan rapporterades drygt 6 600 nya covidfall i Västra Götalandsregionen, en minskning med 12 procent jämfört med veckan innan.

Samtidigt är belastningen på sjukvården fortfarande på uppåtgående.

Annons

På onsdagsförmiddagen vårdades 388 personer med covid-19 på regionens sjukhus, varav 65 på intensivvårdsavdelning (iva).

– Det är alarmerande att siffrorna stiger igen, säger Ann Söderström under en pressträff på onsdagen.

– Jag vill betona att vi bedriver en väldigt högkvalitativ vård på våra sjukhus, men det som händer är att vi får dra ner på en del av den planerade vården successivt.

"Tuffa veckor"

Fortfarande finns också ett behov av ytterligare personer med vårderfarenhet, inte minst eftersom regeringens vaccinationsmål flyttats fram till i augusti.

Trots det finns dock goda förhoppningar om att vårdpersonalen i regionen ska kunna få ut sina sommarsemestrar.

– Vi har några tuffa veckor framför oss och vill också att så många som möjligt kan vaccineras, säger Ann Söderström.

– Men vårt mål är att man ska kunna få ut sin sommarsemester. Sedan törs man ju inte lova något med det här viruset, men vi ser ganska ljust på sommaren.

"Hög smittspridning"

Det bygger dock – som hittills – på att alla fortsätter att följa rekommendationerna, poängterar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

– Även om vi har en minskning i antalet bekräftade fall under vecka 13 har vi fortfarande en hög smittspridning i regionen, säger han.

– Vi måste göra allt vi bara kan för att undvika att vi själva ska bli smittade och vi måste också undvika att smitta andra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons