Annons

Oro när gyttja från öbygge dumpas i Öresund

Miljö • Publicerad 4 februari 2022
Oron växer för havsmiljön i Öresund. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Två miljoner ton delvis förorenat slam och gyttja från bygget av den konstgjorda ön Lynetteholm i Köpenhamn dumpas just nu i Öresund. Nu växer kritiken i såväl Danmark och Sverige där det finns oro för havsmiljön.

– Jag är rädd för att fisken ska dö och vattnet bli förorenat så vi inte kan bada här, säger Inge-Marete Christoffersson som bor vid Kögebukten, nära den plats där gyttjan dumpas, till SR Ekot.

Annons

Några kilometer från dumpningsplatserna ligger svenska gränsen och ett skyddat marint Natura 2000-område. Carl Lindqvist, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Skåne, varnar för spridning till svenska vatten.

– Den här typen av grumling kan påverka många olika organismer i havet, speciellt om grumlingen är förorenad, vilket den här kommer att vara och är.

Det kommunala bolaget By & Havn i Köpenhamn, som är ansvariga för dumpningen, menar dock att gyttjan inte kommer att spridas till svenska vatten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons