Annons

Oro leder till färre sålda fritidshus

I vår har det sålts färre fritidshus än under samma period i fjol. Oro kring bland annat räntor, kriget i Ukraina och inflationen tros vara anledningen.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2022
Både Länsförsäkringar fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån har märkt en nedgång i försäljningen av fritidshus. Arkivbild.
Både Länsförsäkringar fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån har märkt en nedgång i försäljningen av fritidshus. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Hittills i år har försäljningen av sommarhus minskat med en dryg fjärdedel hos Länsförsäkringar fastighetsförmedling jämfört samma period i fjol.

Även Fastighetsbyrån har märkt av en nedgång i försäljningen av fritidshus, där antalet minskade med 27 procent i maj i år jämfört med året innan.

Annons

– Vi har gått från en väldigt het fritidshusmarknad under hela pandemin, där det har gjorts mycket försäljningar och priserna gått upp väldigt kraftigt. Men nu ser vi att det går tillbaka kraftigt också, säger Johan Vesterberg, Fastighetsbyrån.

Mer heltäckande siffror från Svensk mäklarstatistik visar att försäljningen av fritidshus i landet minskade med 29 procent mellan januari och april i år, jämfört med samma tid i fjol.

Störst minskning på Gotland

Generellt finns det en oro på bostadsmarknaden som bland annat kriget i Ukraina, inflation och börsen står för. Men att just fritidshusmarknaden påverkas kraftigt beror på att den inte styrs av samma basbehov som ett permanent boende gör.

– Har man gått i fritidshusplaner kan det vara en utgift en del inte känner att man törs unna sig när det uppstår mer oro, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar fastighetsförmedling har märkt det största försäljningstappet på Gotland. Enligt Marcus Svanberg beror det inte på oro för en eventuell hotbild mot Gotland i och med kriget i Ukraina, utan att man generellt avvaktar med sina fritidshusköp nu.

– Gotland är ganska dyrt också. Där priserna dragit i väg till höga nivåer måste man låna extra mycket för att ha råd. Det är nog på de ställena också som man snabbast kommer märka av att det bromsar upp, säger han.

Färre försäljningar väntas

Vad som kommer att hända framöver är svårt att sia om, då det kan uppfattas som en osäker tid på marknaden. Men det kan tänkas att personer avvaktar med att sälja sina fritidshus.

– Det är väldigt få som måste sälja ett fritidshus, så jag tror kanske att på fritidshusmarknaden kommer vi inte se en jättestor prisförändring utan det mest påtagliga nu är att det blir färre försäljningar, säger Johan Vestberg.

Men Marcus Svanberg på Länsförsäkringar fastighetsförmedling tror att priserna kan komma att gå ner.

– Jag tror absolut att det på vissa håll kan bli en prisminskning, säger han.

Fakta: Sålda fritidshus i Sverige

Under årets fyra första månader sjönk antalet sålda fritidshus i Sverige med 29 procent, enligt Svensk mäklarstatistik. Försäljningen månad för månad:

Januari 2022: 168 sålda fritidshus, att jämföra med 169 året innan.

Februari 2022: 221 sålda fritidshus, att jämföra med 211 året innan.

Mars 2022: 288 sålda fritidshus, att jämföra med 380 året innan.

April 2022: 434 sålda fritidshus, att jämföra med 677 året innan.

Källa: Svensk mäklarstatistik

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons