Annons

Optimism i brexitsamtal

Brexit • Publicerad 6 oktober 2020
David Frost för Storbritannien och Michel Barnier för EU är chefsförhandlare i samtalen om framtida samarbeten mellan Bryssel och London. Arkivfoto.
David Frost för Storbritannien och Michel Barnier för EU är chefsförhandlare i samtalen om framtida samarbeten mellan Bryssel och London. Arkivfoto.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Trots farhågor och pessimism finns fortfarande hopp om framgång i samtalen mellan EU och Storbritannien om framtida handel, fiske och andra samarbeten.

Förra veckans förhandlingsrunda var "en av de mest positiva hittills", säger diplomatkällor i Bryssel till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Även om inga större framsteg gjordes på de tyngsta områdena – fiskerättigheter, garantier för rättvisa konkurrensvillkor och tvistelösningar – anser diplomaterna att helheten gått framåt.

– Vi verkar komma närmare och närmare ett avtal, även om den offentliga retoriken låter tvärtom, hävdar en av Reuters två uppgiftslämnare.

Förhandlarna möts igen på onsdagen. Nästa vecka väntas sedan EU-ländernas stats- och regeringschefer diskutera läget vid sitt toppmöte i Bryssel.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under diverse övergångsregler.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons