Annons

FN-experter: Demonstranter torteras i Belarus

Nya protester har brutit ut i Belarus, och flera studenter har frihetsberövats av maskerade poliser.
En grupp FN-experter har fått in hundratals rapporter om tortyr och misshandel i samband med protesterna.
Belarus • Publicerad 1 september 2020
Polisen frihetsberövar studenter i samband med en protest i Belarus huvudstad Minsk på tisdagen.
Polisen frihetsberövar studenter i samband med en protest i Belarus huvudstad Minsk på tisdagen.Foto: Tut.by via AP/TT
Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko.Foto: Nikolai Petrov/AP/TT
Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova.
Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Omkring 6 700 människor har frihetsberövats i samband med demonstrationerna mot den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko efter det omtvistade valet den 9 augusti, skriver FN:s särskilde rapportör Nils Melzer och 14 andra av FN:s människorättsexperter.

Oppositionen och stora delar av omvärlden har dömt ut valet som riggat.

Annons

Uttalandet görs inte i FN:s namn, men experterna rapporterar in till organisationen. De har tagit emot omkring 450 dokumenterade fall av tortyr och misshandel i samband med frihetsberövanden.

"Myndigheterna i Belarus måste omedelbart upphöra med alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna", heter det i uttalandet.

"Sexuellt våld"

Experterna har även fått in rapporter om våld mot barn samt om sexuellt våld mot kvinnor. De uppmanar regimen i Belarus att släppa samtliga personer som fängslats i samband med fredliga protester.

Tisdagens uttalande kommer samtidigt som nya demonstrationer inletts. Nyhetsbyrån Reuters skriver att flera studenter frihetsberövats av maskerade säkerhetsstyrkor i huvudstaden Minsk. Två belarusiska journalister från nyhetssajten Tut.by har också frihetsberövats, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Demonstranterna kräver bland annat Lukasjenkos avgång.

Protester pågår vid flera industrier i Minsk, bland annat två traktorfabriker rapporterar lokala medier.

På tisdagen sade sig Lukasjenko vara redo att flytta belarusiska fraktfartyg från baltiska hamnar. Utspelet sker dagen efter att Estland, Lettland och Litauen infört sanktioner i form av reserestriktioner gentemot ett 30-tal representanter för Belarus, däribland presidenten. Sanktionerna kom med krav på "en fredlig dialog och en överenskommelse mellan regimen och samhället", enligt Litauens president Gitanas Nauseda.

Ryska hamnar

Lukasjenkos plan verkar vara att flytta fraktfartygen till ryska hamnar, även om det blir dyrare.

– Vi kan komma överens med ryssarna om avgifterna, säger han enligt nyhetsbyrån Belta.

Ryssland har fördömt de baltiska sanktionerna som oacceptabla och uttryckt stöd för Lukasjenko.

Nytt parti

Annons

Parallellt meddelar den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova och medarbetare till den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko att de bildar ett nytt politiskt parti som de kallar Tillsammans.

– Landet befinner sig i en politisk och socioekonomisk kris och tillsammans vet vi hur vi ska ta oss ur denna kris... Vi kommer snart att lämna in den dokumentation som krävs för registrering (av partiet), säger Kolesnikova i ett videoinlägg enligt Reuters.

En annan oppositionsledare, Svetlana Tichanovskaja, flydde efter valet till Litauen tillsammans med sina barn. Senare i veckan ska hon tala via länk inför FN:s säkerhetsråd.

I nästa vecka ska Norges statsminister Erna Solberg besöka Litauen och har då planerat in ett möte med Tichanovskaja.

– De folkskaror som dag efter dag fyller gatorna i Minsk och andra städer visar hur djupt längtan efter förändring och en demokratisk utveckling löper i det belarusiska folket, säger Solberg till norska TV2.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons