Annons

Omtvistat parlamentsval väntar i Venezuela

Venezuela kommer att hålla val till nationalförsamlingen i december, meddelar landets valmyndighet.
Parlamentet är i dag den enda politiska institutionen i landet som styrs av oppositionen.
Venezuela • Publicerad 1 juli 2020
Oppositionsledaren Juan Guaidó hälsar på supportrar i Venezuelas huvudstad Caracas i mars.
Oppositionsledaren Juan Guaidó hälsar på supportrar i Venezuelas huvudstad Caracas i mars.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

De ledande oppositionspartierna har dock redan sagt att de kommer att bojkotta valet, eftersom de anser att president Nicolás Maduro försöker att genomföra det utan tillräcklig transparens.

USA anklagar också presidenten för att ha tillsatt en regimvänlig valmyndighet.

Annons

Nationalförsamlingen leds i dag av Maduros främste motståndare Juan Guaidó, som runt 60 länder har erkänt som Venezuelas interimspresident. Men parlamentets makt är numera främst symbolisk, eftersom Maduro har skapat ett separat organ, en "konstituerande församling", där han har samlat sina regeringsanhängare.

Med en marginaliserad opposition ser fältet ut att ligga öppet för regeringen, som förlorade kontrollen över nationalförsamlingen i december 2015, då oppositionen vann en storseger och kammade hem 112 av de 167 platserna.

I och med valet i december kommer antalet stolar ett utökas till 277. Något specifikt datum för parlamentsvalet har ännu inte spikats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons