Annons

Omstritt tempelbygge i Indien får klartecken

Indiens högsta domstol har gett klartecken för ett omstritt tempelbygge i Ayodhya i norra Indien. Beslutet är en stor seger för Indiens premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti BJP.
Indien • Publicerad 9 november 2019
Säkerhetsstyrkor vaktar det omstridda heliga området i Ayodhya.
Säkerhetsstyrkor vaktar det omstridda heliga området i Ayodhya.Foto: Rajesh Kumar Singh

Många hinduer tror att guden Rama föddes i Ayodhya i delstaten i Uttar Pradesh. På platsen låg tidigare en flera hundra år gammal moské som revs av hindufundamentalister 1992. Det utlöste några av de värsta upploppen i Indien sedan landet delades 1947. Omkring 2 000 människor dödades i oroligheterna, de flesta muslimer.

Vädjat om lugn

Inför domen har BJP vädjat till sina anhängare att hålla sig lugna, något som även muslimska grupper gjort. Myndigheterna har också skärpt säkerheten i landet. Ett stort antal säkerhetsstyrkor har placerats ut i Ayodhya och skolor i och omkring området har stängts.

Annons

Premiärministern välkomnar högsta domstolens beslut.

"Domstolen har enhälligt kommit fram till ett avgörande i en fråga som dryftats i decennier. Alla parter har getts tillräckligt med tid och möjlighet att uttrycka sina olika ståndpunkter. Den här domen kommer ytterligare att stärka människors tro på den juridiska processen", skriver Narendra Modi på Twitter.

Även moskébygge

Enligt domen ska platsen lämnas över till en stiftelse som ska ansvara för byggandet av ett hinduiskt tempel. Domstolen har också beslutat att en separat bit mark i Ayodhya ska ges till muslimska grupper för att bygga en ny moské. Förhoppningen är att beslutet ska leda till ett slut på konflikten kring det omstridda området.

Hindufundamentalister och BJP har sedan 1980-talet kampanjat för att moskén ska rivas och ersättas av ett hinduiskt tempel och domstolens beslut är en stor seger för partiet och Modi.

I en tidigare dom från 2010 beslutade en domstol att muslimer och hinduer skulle dela på platsen, vilket inte gjorde någon grupp nöjd och beslutet överklagades till högsta domstolen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons