Annons

Omikron stoppar GPS-kontroll i Sydkorea

Sydkorea ska sluta med GPS-övervakning som använts för att kontrollera medborgare i karantän. Anledningen är omikronvarianten, som sprider sig så snabbt att systemen inte mäktar med och blir ineffektiva, enligt infektionsexpert Jeong Eun-Kyeong.
Sydkorea • Publicerad 7 februari 2022
Människor står i kö för att testas för coronaviruset i Seoul, Sydkorea.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Sydkorea har lovordats för sin hantering av coronaviruset, som gått ut på massiv testning och smittspårning. Men efter en niofaldig ökning av antalet fall efter omikrons framfart ändrar man alltså nu strategi.

Karantärsregler har mjukats upp sedan tidigare och policyn kring snabbtester har ändrats för att mäkta med PCR-testning av personer över 50 år och de i riskgrupp.

Annons

Beslutet att ytterligare lätta på restriktionerna kom efter det att belastningen för att hantera människor med lätta symptom blivit så hög att utskrivningen av receptbelagd medicin försenats och att smittspårningen paralyserats.

De som arbetat med att övervaka smittbärare via GPS-system i mobiltelefoner kommer nu i stället att hjälpa till med vård i hemmet. Smittade behöver inte heller rapportera till lokala hälsomyndigheter om de lämnar hemmet för att söka vård och deras familjemedlemmar får gå och handla.

– Vi planerar att gå över till en antivirus-strategi som koncentrerar sig på att upprätthålla viktiga sociala funktioner samtidigt som vi hanterar ett stort antal infektioner och personer som är i karantän, säger landets främsta infektionsexpert Jeong Eun-Kyeong.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons