Annons

Oljeutsläpp utanför Helsingborg – VMA utfärdat

Olycka • Publicerad 6 augusti 2022
VMA har utfärdats efter ett oljeutsläpp i Öresund. Arkivbild
VMA har utfärdats efter ett oljeutsläpp i Öresund. ArkivbildFoto: Björn Lindgren/TT

Räddningstjänsten har utfärdat ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – angående ett oljeutsläpp i vattnet längs kusten i nordvästra Skåne.

Räddningstjänsten uppmanar alla att undvika bad och kontakt med vattnet i det kustområde som sträcker sig mellan Helsingborg och Höganäs. I synnerhet gäller avrådan orterna Hyttarp, Domsten, Viken, Lerberget och Höganäs.

Annons

– Vi har lokaliserat en mindre mängd olja som nått stränderna norr om Helsingborg. Vi har en farhåga om att mer olja kan finnas längre ut i det öppna vattnet. Bland annat har badande personer berättat det för oss, säger Jonas Hemert, inre befäl vid räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten kommer Kustbevakningen förflytta ett oljesaneringsfartyg till området under natten för att kontrollera omfattningen av utsläppet.

Räddningstjänstens avrådan till kontakt med vattnet kommer att kvarstå till tidigast söndag förmiddag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons