Annons

Oljepriset rusade efter raketattack

Ekonomi • Publicerad 3 januari 2020
Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, har dödats i en raketattack mot Bagdads flygplats. Arkivbild.
Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, har dödats i en raketattack mot Bagdads flygplats. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Oljepriset steg kraftigt på fredagen. Priset på ett fat Brentolja nådde på morgonen den högsta nivån sedan september i fjol.

Prisökningen var en konsekvens av USA:s raketattack mot Bagdads flygplats där bland annat Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades.

Annons

Oljemarknaden reagerade omedelbart. Brentoljan steg som mest till 69:16 dollar per fat, en uppgång med 4,4 procent. Priset sjönk senare under fredagen till 68:60 dollar och prisökningen stannade därmed på 3,6 procent.

För den amerikanska motsvarigheten, WTI-olja, skedde en liknande utveckling och priset steg 3,1 procent. Aktierna i stora oljebolag som Shell och BP gick upp.

Många investerare valde säkrare placeringar än aktier, vilket resulterade i att spotpriset på guld steg och att den japanska valutan yenen förstärktes mot den amerikanska dollarn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons