Annons

”Oljan och Preemraff ett hot mot hela vår värld”

"Samtidigt som Kalmar kommun utlyst ett klimatnödläge så närmar vi oss avgörandet i en av landets viktigaste klimatstrider - Preemraff."
Debatt • Publicerad 22 juni 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Ska vi ha en chans att hålla nere den globala uppvärmningen, då måste förbränningen av kol, olja och gas snabbt fasas ut.”
"Ska vi ha en chans att hålla nere den globala uppvärmningen, då måste förbränningen av kol, olja och gas snabbt fasas ut.”Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kommer Preems oljeraffinaderi i Lysekil att få expandera? Den accelererande förbränningen av fossila bränslen har lett oss in i en klimatkris som kommer att påverka allt liv på jorden i tusentals år. Vi har redan upplevt vattenbrist och torka, översvämningar, värmeböljor och okontrollerbara skogsbränder. Allt tyder på att vi oftare och starkare kommer att uppleva extremväder. Sedan 1980 har varje decennium varit varmare än det föregående, samtidigt som koncentrationen av växthusgaser i atmosfären fortsätter att öka.

Sverige och övriga världen står just nu vid ett vägskäl. Ska vi ha en chans att hålla nere den globala uppvärmningen, då måste förbränningen av kol, olja och gas snabbt fasas ut.

Annons

Det låter ibland som att klimatkrisen är på väg att lösa sig - grön energi som vind- och solkraft växer snabbt och ny teknik är ständigt på gång. Problemet är att utsläppen från fossila bränslen ändå fortsätter att öka. Fossil energi står för de absolut största utsläppen av växthusgaser både i Sverige och i resten av världen. Trots detta har världens regeringar varit ovilliga att reglera och ställa krav på fossilindustrin, som länge haft en särskild maktställning i världspolitiken.

Fossilindustrin har blivit allt aggressivare mot människor och miljö i jakten på bränsle. Exempel på detta är fracking (hydraulisk spräckning) och sprängning av bergstoppar vid kolbrytning. Och inte minst den cyniska oljeexpansionen i Arktis, som blivit möjlig just på grund av den globala uppvärmningen. Detta är en livsfarlig utveckling, särskilt eftersom det är väldigt svårt att agera vid ett läckage eller en olycka. Senast nu i veckan inträffade en miljökatastrof i Sibirien där 20 000 ton dieselbränsle läckte ut, vilket kan ta decennier att sanera.

Fossilindustrins expansion måste brytas här och nu, och därför måste Preem nekas att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. En utbyggnad skulle öka hela Sveriges utsläpp markant, samtidigt som Naturvårdsverket bedömer att utsläppen istället måste minska 5-8 procent årligen för att vi ska nå våra klimatmål. Det är en besvikelse att Mark- och miljööverdomstolen inte tar hänsyn till koldioxidutsläppen i sin bedömning, och enligt klimatforskare kommer Sverige inte kunna leva upp till Parisavtalet om utbyggnaden tillåts. Människors rätt till ett hållbart klimat måste gå före oljebolagens rätt att tjäna pengar när regeringen tar det slutliga beslutet.

Preem har spenderat miljontals kronor på att lobba mot beslutsfattare och medborgare. De har skönmålat utbyggnaden som gröna investeringar, när det i huvudsak handlar om att raffinera mer råolja. De påstår att denna olja behövs i ett övergångsskede, men den riskerar snarare att slå undan satsningar på förnybar energi. De har försökt få oss att tro att raffinaderiet kommer att byggas någon annanstans om vi säger nej. Det finns ingen sådan given logik, snarare skulle en utbyggnad ursäkta andra länder att göra samma sak.

Sverige har i flera år rankats ha världens bästa klimatpolitik av den internationella klimatrörelsen - sveket skulle vara enormt om vi ger fossilindustrin rätt att bygga ut Preemraff. Låt oss istället börja fasa ut de fossila bränslena och bryta vårt oljeberoende en gång för alla.

Martin Arvidsson, MP Kalmar

Max Troendlé, MP Kalmar

Daphne Thuvesson, MP Kalmar

Mark Hammar, MP Kalmar

Mats AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons