Ölintresse lyft för småländsk malt
Som så många andra började entreprenören Peter Nygren experimentera med egen ölbryggning. Insikterna från hemmabryggningen fick honom att helt byta bransch.
Av ren nyfikenhet testade han nämligen också att göra egen malt hemma i köket. Han gjorde den på korn som odlats på olika platser, dels på Öland och dels i Småland, och kom fram till att malten har en lokalt präglad smak.
Här ser han en stor paradox: Ölen från svenska mikrobryggerier, som ofta marknadsförs under lokalt klingande namn, görs till stor del på importerad specialmalt.
– En lokalproducerad öl i dag är ungefär lika lokalproducerad som svenskproducerat kaffe, säger Peter Nygren, vd på Brewmaster.
Lämnade gamingbranschen
Till fyra liter öl går det åt ett kilo malt och specialmalten har hittills i stor utsträckning importerats från Finland, Polen, Tyskland, Storbritannien och Belgien.
– Det var den marknadspotentialen jag såg.
Från att tidigare ha utvecklat it-produkter som datormöss för gamingbranschen bestämde han sig för att ta språnget till mälterivärlden. Resultatet blev Brewmaster, Sveriges tredje mälteri.
Affärsidén är att tillverka svensk malt med spårbart ursprung, så att de norrländska bryggerierna kan få norrländsk malt och de skånska en malt som är gjord på korn från Skåne.
– Vi har egentligen alla förutsättningar i Sverige att producera jättebra malt. Är det någonting vi verkligen kan odla i Sverige så är det ju spannmål.
Tunga investeringar
Det första året beskriver Peter Nygren som en succé – suget efter malten härifrån är större än vad det lilla mälteriet hinner producera.
För storskalig maltproduktion krävs tunga investeringar i maskiner och de är på gång under 2021. Till en början har malten i Hovmantorp tillverkats med enkla, traditionella metoder, men företaget har tagit hjälp av en ingenjörsfirma och utvecklat egna maskiner som kommer att tas i bruk i år.
– Fördelen med maskinerna är att samma tre personer som i dag producerar ungefär ett ton per dygn kommer att kunna producera nästan 15 ton per dygn, säger Peter Nygren.
Utöver vd:n har företaget i dag tre fast anställda och ett antal timanställda. Nästa år ska personalstyrkan fördubblas. Och de tre kornfyllda silos som i dag står utanför mälteriet i Hovmantorps industriområde ska kompletteras med elva till.
Eftersom intresset är så stort är Peter Nygren övertygad om att Sverige kommer att få fler mälterier framöver. Om allt går som han vill kommer Brewmaster starta ytterligare ett mälteri i Hovmantorp.
Fler användningsområden
TT: Är du inte förvånad över att ni inte har fler konkurrenter?
– Jag tror att det kommer att komma många fler, men det finns väldigt höga inträdesbarriärer. Vi bygger en egen maskinhall – det är väldigt stora kapitalinvesteringar. Och så behöver du ha kunskap.
Malten har många fler användningsområden än bara öl, påpekar han, exempelvis kan den användas i bröd, flingor och veganmat, till exempel "köttfärs" gjord på havremalt.
– Det är nog en jättestor marknad på sikt, men just nu är vårt fokus på bryggerierna.
Fakta: Malt i Sverige
Sveriges i särklass största mälteri är Viking malt i Halmstad, som ägs av Lantmännen och finska Polttimo. Härifrån exporteras malt till bryggerier och destillerier i 30 länder. Viking malt har också anläggningar i Finland, Litauen, Danmark och Polen.
Utöver Brewmaster i Småland finns också ett mälteri på Warbro kvarn i Sörmland.
Av den öl som bryggs i Sverige är cirka 55 procent gjord på importerad malt, 43 procent görs på malt från Viking malt i Halmstad och resterande två procent görs på malt från Brewmaster och Warbo kvarn.
Källa: Brewmaster
Fakta: Malt i Sverige
Malt görs oftast på korn, men kan också framställas av andra spannmål som till exempel vete, havre och råg.
Efter att kornet först har blötlagts ett par dygn läggs det i långa, smala träkar för att gro. Här är det viktigt att hålla nere temperaturen på 16-17 grader för att det inte ska mögla. Eftersom groningen genererar värme måste kall luft sprutas på kornen underifrån, samtidigt som de groende kornen vänds regelbundet för att de ska luftas.
Efter fyra till fem dygns groning torkas malten i en het ugn – med olika temperatur beroende vilken typ av öl malten ska användas till. Till slut ska sedan malten rensas från groddar och skal och förpackas.
Källa: Brewmaster