Annons

Försvaret övertygat att Lindstedt släpps

Uppfyllde den förra Kinaambassadören sina rättigheter och skyldigheter – eller utgjorde hennes handlande ett brott mot rikets säkerhet.
Rättegången mot Anna Lindstedt är avslutad.
Åklagaren yrkar på villkorlig dom. Försvaret att åtalet ska ogillas.
Brott • Publicerad 18 juni 2020
Anna Lindstedt på väg in i rättssalen under förhandlingens första dag.
Anna Lindstedt på väg in i rättssalen under förhandlingens första dag.Foto: Janerik Henriksson/TT

Målet har kretsat kring ett möte på ett hotell i Stockholm i januari 2019 som Anna Lindstedt arrangerade. Ett av syftena var att komma framåt i fallet med svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

Hans dotter, Angela Gui, som deltog säger sig ha blivit pressad att hålla tyst med sin kritik mot Kina av en affärsman vid mötet och åklagaren anser att Lindstedt gjort sig skyldig till egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Annons

Anna Lindstedt nekar till brott. Försvaret anser att åtalet ska ogillas och säger sig säker på en friande dom.

– En trofast ambassadör som utan uppsåt orsakat ingenting ska frikännas, säger hennes advokat Conny Cedermark.

"Gick bakom ryggen"

Åklagare Henrik Olin däremot målar upp ett scenario där Anna Lindstedt, stukad av att hon misslyckats med sitt uppdrag i Peking som hon skulle lämna i förtid, ville "sola sig i glansen" det skulle innebära att få Gui Minhai frisläppt.

Hon fick okritiskt ett stort förtroende för en av de affärsmän som deltog vid mötet, Kevin Liu, som i sin tur företrädde Kinas intressen. Vidare gick hon bakom ryggen på utrikesdepartementet när hon arrangerade mötet, fortsätter Olin.

– Om inte rätten kommer fram till att Anna Lindstedt agerat egenmäktigt har all personal på utrikesdepartementet fel i sin bedömning, fortsätter han, med hänvisningar till förhör med UD-personal.

"Så luddig"

Olin anser att Lindstedt var medveten om att hon handlade egenmäktigt. Bevis för det är ett mejl i vilket hon informerade om mötet, men utan att nämna detaljer som tid och plats – vilket skulle ha fått utrikesdepartementet att agera, enligt Olin.

– Hur kan man, om man vill informera på ett fullgott sätt, vara så luddig, frågar han retoriskt.

Olin yrkar på att Anna Lindstedt ska dömas till villkorlig dom om hon döms för brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

– Det beror på risken att Anna Lindstedt blir av med sitt arbete vid en fällande dom, säger Henrik Olin.

Försvaret: Bör ogillas

Försvaret hävdar att åklagarens bevisning är "närmast obefintlig". Men det spelar egentligen ingen roll, säger advokat Conny Cedermark.

Annons

Han anser att åklagarsidan har blandat ihop begreppen befogenhet och behörighet i åtalet och att åklagarsidan inte har lagen på sin sida. Enligt försvaret gäller brottet, "egenmäktighet vid förhandling med främmande makt" som åklagaren har åberopat (brottsbalken 19:4) någon som exempelvis utger sig för att vara ambassadör, men inte är det, säger advokat Cedermark.

– Lagrummet träffar inte en kvinna som högtidligen av Sveriges statschef utsetts till ambassadör.

Anna Lindstedt kan därför inte, i sin roll som ambassadör, fällas och åtalet ska ogillas, säger han.

– En ambassadör i Kina som säger sig vara en ambassadör i Kina kan inte vara något annat än en ambassadör i Kina.

– Hon kan inte straffas enligt brottsbalken 19:4 alldeles oavsett hur bevisningen ser ut, säger Cedermark.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons