Ölands tyrann kör med bröderna Timell

Bröderna Timell lär sig laga mat av proffsen i Timells skärgårdskök. På måndag gästas de av Karin Fransson, som gör skäl för sitt flicknamn Thyrann.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2014
Det blir ord och inga visor när öländska stjärnkocken Karin Fransson lär bröderna Timell att laga mat. Foto: Pressbild 
Det blir ord och inga visor när öländska stjärnkocken Karin Fransson lär bröderna Timell att laga mat. Foto: Pressbild Foto: 
Karin Fransson medverkar i TV 4-programmet Timells skärgårdskök måndagen den 26 maj.Foto: Paul Madej
Karin Fransson medverkar i TV 4-programmet Timells skärgårdskök måndagen den 26 maj.Foto: Paul MadejFoto: Paul Madej

Svensk sommar, ett utomhuskök och bröderna Timell. Det är upplägget för TV 4:s matlagningsprogram Timells skärgårdskök där Martin och Anders Timell lagar mat tillsammans med tio av Sveriges bästa kockar.

I programmet, som sänds på måndag den 26 maj, visar öländska stjärnkocken Karin Fransson sina bästa tips och tricks för bröderna och tv-tittarna.

– De är två trevliga och matglada prickar. De var roliga att jobba med, säger Karin Fransson om Timellarna.

Det blir ord och inga visor när hon utbildar Anders och Martin Timell i matlagning. I trailern för kommande program säger Martin Timell att han tycker att hon har svårt att släppa på kontrollen.

Hur är det med kontrollbehovet?

– Jag är perfektionist och jag gör inte halva saker. Annars hade jag inte nått dit jag är karriärmässigt. När jag lagar mat ska det vara till 110 procent genomfört. Det kan säkert uppfattas som om jag har ett kontrollbehov. Mitt ursprungliga efternamn var Thyrann. Det förknippas ju ofta med att man är bestämd, säger Karin Fransson.

Du har aldrig funderat på att ta tillbaka det?

– Det hade varit något. Det är faktiskt bara vår släkt som heter så.

Karin Franssons meny består av citrusmarinerade pilgrimsmusslor och kyld gurk- och krondillssoppa med fläderblom, öländsk lammrumpa med maul-tasche, och till efterrätt blir det blåmögelost under brulétak med honungskanderade tomater.

– De vill att man gör något personligt och eftersom jag bor på Öland och är född i Tyskland lät jag Öland och Tyskland mötas i min meny samtidigt som jag ville förmedla lite modernitet.

Vad har du för tanke med de olika rätterna?

– Mitt första minne av Öland är att ön doftade av örter så jag bygger in örter i min förrätt med pilgrimsmussla. Öland förknippas med lamm och som huvudrätt serverar jag lammrumpa med pasta eftersom man i Tyskland äter mer pasta än potatis. Desserten innehåller öländsk ost.

– Jag bidrar även med lite inspiration från mitt professionella kök och ett ämne som heter agar agar. Det är ett fantastiskt ämne som man kan jobba med konsistenser med, likt gelatin.

Har du fler matlagningsprogram på gång?

– Jag tycker om att sprida lust till matlagning och när man jobbar med något man tycker är roligt blir det inte svårt att vara med i tv. Jag gör gärna fler matlagningsprogram.

Anna Törnkvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.