Annons

Ökning av dödliga överdoser i virusets Kanada

Kanada • Publicerad 28 juni 2020
Myndigheter och socialarbetare varnar för en ökning av antalet dödliga överdoser i coronakrisens Kanada. Arkivbild.
Myndigheter och socialarbetare varnar för en ökning av antalet dödliga överdoser i coronakrisens Kanada. Arkivbild.Foto: Eric Risberg/AP/TT

Isolering, sämre mående och minskad tillgång till missbruksvård har bidragit till en ökning i antalet dödliga överdoser under coronakrisen i Kanada, varnar myndigheter.

I provinsen Ontario uppskattas att antalet dödliga överdoser ökat med 25 procent under de senaste månaderna. Även statistik från British Columbia visar på ökad dödlighet. Provinsen noterade ett mörkt rekord på 170 dödsfall orsakade av överdoser i maj – fler än antalet coronarelaterade dödsfall.

Annons

– Sorgligt nog rapporteras en liknande utveckling även från andra delar av landet, sade chefen för landets folkhälsomyndighet, Theresa Tam, nyligen.

Förutom att sjukvårdsresurser fokuserats till att behandla coronapatienter har virusrestriktionerna även lett till en minskning av platserna inom projekt där missbrukare kan injicera på ett säkert sätt, under överinseende av sjukvårdspersonal.

Samtidigt har de negativa mentala hälsoeffekterna av krisen slagit hårdare mot människor som redan tidigare mått dåligt, konstaterar en färsk studie från ett universitet i British Columbia, vilket ökat risken för hemlöshet och missbruk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons