Annons

Oklart om digitala fullmäktigemöten är lagliga

Runt om i landets kommuner har fullmäktigemöten på distans blivit vanliga under pandemin.
Men det är oklart om mötena lever upp till lagkraven när kommunpolitikerna träffas digitalt.
Politik • Publicerad 6 januari 2021
Digitala kommunfullmäktige möten hålls numera runt om i landet. Förvaltningsrätten prövar just nu om ett sådant möte i Luleå genomfördes enligt lagkraven. Arkivbild.
Digitala kommunfullmäktige möten hålls numera runt om i landet. Förvaltningsrätten prövar just nu om ett sådant möte i Luleå genomfördes enligt lagkraven. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Frågan prövas nu av förvaltningsrätten, sedan en privatperson i Luleå, som var åhörare vid ett delvis digitalt kommunfullmäktigemöte i december, ifrågasatt mötets giltighet.

– Var gränserna går och vilka krav som kan ställas är inte särskilt belyst, så i den meningen är det välkommet att det blir en prövning, säger Germund Persson, chefsjurist på Sveriges kommuner och regioner (SKR), till Sveriges Radio Ekot.

Annons

I lagen står det att samtliga deltagare måste se och höra varandra i realtid och kunna delta i mötet på lika villkor.

Luleå kommun anser att deras fullmäktigemöte levde upp till kraven, men privatpersonen, som var plats i möteslokalen, säger att det inte gick att se samtliga politiker som deltog digitalt samtidigt på den stora skärmen.

Förvaltningsrätten har tillfälligt stoppat de beslut som kommunen tog på mötet och domen väntas i slutet av januari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons