Annons

Oklara villkor för resenär utan vaccinpass

Flera turistländer vill införa krav på vaccinintyg för inresande. För svenska resenärer är det oklart vad de eventuella passkraven kan innebära, men researrangörerna hoppas på att coronatest ska duga lika bra.
Ekonomi • Publicerad 21 januari 2021
Ett dopp i Medelhavet? Kanske, om vi vaccinerats och fått papper på det. Arkivbild.
Ett dopp i Medelhavet? Kanske, om vi vaccinerats och fått papper på det. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/TT

Turistländerna i Sydeuropa vill ha gemensamma EU-regler för att få fart på resandet igen, och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis föreslog i ett brev till EU-kommissionen häromveckan att EU ska ordna gemensamma vaccinpass. På så vis kan den som är vaccinerad få resa helt fritt, resonerar han.

Men i Sverige är vaccinpass än så länge långt bort. Ingen myndighet har än så länge fått i uppdrag att ta fram några pass, även om E-hälsomyndigheten getts ett samordningsuppdrag.

Annons

"Regeringen bevakar denna diskussion noggrant och avser att återkomma i frågan", skrev socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare Elin Aarflot till TT i förra veckan.

Frågan är hur det blir för svenska resenärer, som just nu drömmer om soliga Medelhavsstränder och ljumma sommarnätter i ett varmare land.

Resedrömmar

SAS noterade en uppgång i bokningarna till sommaren i samband med att vaccinet kom i slutet av december, berättar Freja Annamatz, presschef på SAS. Hur det kommer bli om vaccinpass krävs för att resa fritt kan hon inte säga.

– Vi har inget svar på den frågan än. Vi hoppas att myndigheterna i de olika länderna tillsammans med branschorganisationer och EU gör det enkelt och tydligt vad som gäller.

Eventuella vaccinpass är inte primärt en flygbolagsfråga, utan en sak för länderna då det påverkar alla gränsöverskridande transporter, förklarar hon.

Om resenärer, som bokat en resa dit det kan krävas vaccinpass, kan få sina pengar tillbaka om de inte kan få vaccinpasset kan hon inte ge besked om nu.

– Vid inställda flyg har du alltid rätt till full återbetalning, i övrigt är det biljettreglerna som gäller. Generellt har vi lagt till större flexibilitet eftersom vi vet att regler och restriktioner kan ändras på väldigt kort varse, säger Freja Annamatz.

Adam Györki på researrangören Tui kan inte heller ge något klart svar.

– Det är en hypotetisk fråga. Men om vaccinpass krävs så kommer det att möjliggöras, det är jag övertygad om, säger han.

Om resor blir inställda av researrangören så har resenärerna alltid rätt att få sina pengar tillbaka, förklarar han, men hur det blir om vaccinpass saknas kan han inte säga.

Vill få i gång resorna

Annons

Erika Butterworth, Sverigechef på researrangören Apollo, är övertygad om att länderna som nu vill se vaccinpass kommer att kunna nöja sig med negativa coronatest i stället.

– Hittills är det många länder som har krav på genomfört PCR-test. Det tror vi kommer att vara ett gångbart alternativ till vaccinpass, om passen inte går att få.

Alla turistländer vill få i gång resandet igen, förklarar hon, och att ställa upp krav som hindrar det ligger inte i deras intresse.

– Det är väldigt liten sannolikhet att det skulle vara krav på enbart vaccinpass, säger Erika Butterworth.

Didrik von Seth, vd på Svenska resebransch- och arrangörsföreningen, tycker att det är mycket angeläget att Sverige snabbt sätter i gång med att ta fram en lösning. Flera länder, som turistlandet Cypern, har deklarerat att vaccinpass kommer att krävas, berättar han.

– Vi tycker att Sverige ska göra som danskarna. Ta fram ett intyg som man kan logga in i sin journal och printa ut själv. Det är snabbt och enkelt, belastar inte vården och minskar behov av PCR-test för dem som ska resa, säger von Seth.

Vaccinationerna pågår nu, och de som är 70+ kanske vill ut och resa igen under våren. Då behövs snart en lösning för att komma in i de länder som kommer att kräva vaccinpass, förklarar han.

– Vi har framfört det här till regeringen, säger Didrik von Seth.

Fakta: Vaccinpass

I Danmark jobbar regeringen med att utveckla ett vaccinpass, ett intyg som kan bekräfta att en person är vaccinerad mot covid-19.

Den som fått vaccinet ska själv kunna skriva ut intyget. Lösningen ska kunna finnas på plats under våren.

Men något liknande sker inte i Sverige ännu. Det är inte ett förbiseende utan en medveten strategi.

I överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om genomförande av vaccinering konstateras att intyg om vaccinering kan komma att krävas för till exempel inresa i vissa länder. Men självprintade pappersintyg tros inte vara tillräckligt, de antas inte accepteras internationellt.

Källor: Danmarks Radio och regeringen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons