Annons

Offensiv Erdogan kräver "opartiskhet" från EU

EU/Turkiet • Publicerad 7 september 2020
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tal i Ankara i förra veckan.Foto: Turkiets presidentkansli/AP/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanar EU att inta en opartisk hållning i den växande konflikten mellan Natoallierade Ankara och Aten om olje- och gasfyndigheter i Medelhavet, uppger hans kansli.

"President Erdogan uppmanar EU:s institutioner och medlemsländer att uppträda ansvarsfullt och förbli rättvisa, opartiska och objektiva i alla regionala frågor, särskilt den i Medelhavet", lyder uttalandet.

Annons

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel understryker å sin sida att vikten av att trappa ner konfliktnivån och uppmanar Turkiet att undvika handlingar som ökar spänningarna med Grekland, enligt en EU-talespersons sammanfattning av telefonsamtalet.

Turkiet skickade i augusti ett prospekteringsfartyg för att leta olja och gas i vattnen mellan Grekland och Cypern, vilket fick Aten att inleda marinövningar i området. I söndags inledde Turkiet dessutom en egen, årlig militärövning i Medelhavet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons