Annons

Ørsted-aktien faller hårt efter dyster prognos

Ekonomi • Publicerad 13 januari 2021
Vindkraftsutvecklaren Ørsteds aktie, som nyligen var uppe på historiska rekordnivåer, tar stryk efter en dyster vinstprognos för 2021. ArkivbildFoto: Michael Dwyer APYTT

Aktien i Ørsted, den danska utvecklaren av vindkraftsanläggningar, faller markant på Köpenhamnsbörsen. En prognosuppdatering spökar och kursnedgången är inför lunch cirka 7 procent.

Reaktionen på marknaden följer på det att Ørsted höjer vinstprognosen för 2020 till en rörelsevinst på cirka 18 miljarder danska kronor. Tidigare låg prognosen på 16–17 miljarder danska kronor.

Annons

För 2021 ser det dock inte lika muntert ut. Där ligger vinstprognosen, exklusive intäkter från partnerskap, på 16–17 miljarder danska kronor.

Enligt Ørsted, som planerar att redovisa bokslut för 2020 den 3 februari, handlar resultatförsämringen om att den genomsnittliga vindhastigheten 2020 låg på en ovanligt hög nivå.

Aktien i Ørsted, som tidigare hette Dong Energy, avslutade förra veckan på en historiskt hög nivå efter fjolårets kurslyft på drygt 80 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons