GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

ÖB: Viktigt signalera vad vi gör

Hot och kränkningar från en kvalificerad motståndare övergår i angrepp och krig. Det är scenariot när det svenska och finländska flygvapnet, med understöd av luftvärn, hemvärn och marinen, genomför årets stora luftförsvarsövning.
Försvar • Publicerad 21 maj 2022
En Jas 39 Gripen startar på riksväg 44 i närheten av Såtenäs,
En Jas 39 Gripen startar på riksväg 44 i närheten av Såtenäs,Foto: Fredrik Sandberg/TT
Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.
Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Flygflottiljchef Malin Persson har övat försvar mot kryssningsrobotar.
Flygflottiljchef Malin Persson har övat försvar mot kryssningsrobotar.Foto: Fredrik Sandberg/TT
K-pistskytt tillhörande hemvärnet under flygvapnets luftförsvarsövning.
K-pistskytt tillhörande hemvärnet under flygvapnets luftförsvarsövning.Foto: Fredrik Sandberg/TT

— Det är viktigt att signalera vad vi gör, Finland är med, övningsområdet är stort och sträcker sig ut över Östersjön, säger överbefälhavare Micael Bydén.

— Det finns de som följer oss väldigt noga, ser vad vi gör och hur vi jobbar.

Bakom ÖB, på riksväg 44 en bit från F7 i Såtenäs, har just ett Jas-plan landat för att underhållas och göras redo för en ny start på raksträckan på den tillfälligt upprättade vägbasen.

Planerats i ett år

Det är halvvägs i den tio dagar långa övningen och händelseförloppet har utvecklats till krig, från kränkningar och hot. Övningen har planerats i ett år, inte utifrån det som skett sedan Rysslands invasion av Ukraina. Men det finns inslag som påminner om skeenden där.

— Scenariot är otäckt likt det som Ukraina har varit utsatt för, säger överste Malin Persson, chef för flygflottiljen vid F7.

— I går hade vi ett anfall med en kryssningsrobot mot vår bas. Det var ju så det började i Ukraina, säger Persson om de händelser som spelas upp för att pröva förmågor.

Hon beskriver årets övning som den mest komplexa för F7 på över 20 år, en övning med omkring 2 500 personer inblandade på ett eller annat sätt. Och Finland deltar helt integrerat för första gången.

Amerikanskt luftvärn

Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, lyfter fram att en viktig del i övningen är att skydda baser och flygplan på marken mot attacker.

— Det kan vara mot kryssningsrobotar och långräckviddiga vapen, det har vi med i övningen, säger han.

För första gången är det nyinköpta amerikanska luftvärnssystemet Patriot med i övningen. Det är en ett tillskott som Försvarsmakten ser som extra viktigt vad gäller förmåga.

— Patriots styrkor, i uthållighet och förmåga att slå mot kryssningsrobotor och ballistiska robotar, kompletterar väl stridsflygets förmåga i luftförsvaret.

— Vi blir mycket starkare, säger Edström.

Han liksom hans chef, ÖB, är mycket nöjd med att Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.

— Jag är mycket positiv till ansökan, jag vill också trycka på att vi tillsammans med Finland tillför stark förmåga till Nato, säger Edström.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Carl-Johan Edström fel efternamn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.