Annons

Nytt test: Kan ge säkert resultat på minuter

Kina • Publicerad 8 februari 2022
Vårdpersonal förbereder sig för att testa personer i karantän på ett hotell i Shanghai. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Kinesiska forskare säger sig ha utvecklat ett nytt covidtest som är lika säkert som ett PCR-test men som ger resultat inom fyra minuter. Resultatet är publicerat i en granskad artikel i tidningen Nature Biomedical Engineering.

Testet, vars sensor utgörs av mikroelektronik som analyserar det genetiska materialet, har jämförts med resultat från PCR-tester från 33 personer i Shanghai och gett motsvarande utslag, skriver forskarna i artikeln.

Annons

PCR-testningen anses vara den säkraste och mest känsliga metoden för att se om någon smittats av coronaviruset men resultaten måste analyseras i ett laboratorium och tar oftast flera timmar.

Flera länder har därför haft problem att hinna med hanteringen av alla tester, särskilt sedan den smittsamma omikron-varianten fått spridning.

Forskarna från Fudanuniversitetet i Shanghai säger att när deras testkit är utvecklat kan det användas för snabbtestning på exempelvis flygplatser, inom vården och "till och med i hemmet".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons