Annons

Nytt krav: Nio av tio elever ska delta i Pisa

Skolverket skärper kraven på de skolor som ska delta i kunskapsmätningen Pisa. De skolor som inte får tillräckligt många elever att skriva Pisa den första gången måste anordna fler prov.
Utbildning • Publicerad 1 november 2021
Den senaste Pisamätningen redovisades i december 2019 av bland andra Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson (bilden).
Den senaste Pisamätningen redovisades i december 2019 av bland andra Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson (bilden).Foto: Jonas Ekströmer/TT

I våras riktade Riksrevisionen hård kritik mot Skolverket och regeringen för hur den senaste Pisamätningen hanterades. Kritiken gick ut på att Sverige hade exkluderat – i förväg plockat bort – en för hög andel elever, med risk för missvisande – för positivt – resultat.

Pisa är en av flera internationella kunskapsmätningar som Sverige deltar i. Och Pisa betraktas som mycket viktig, eftersom den, till skillnad från betyg och nationella prov, ger en bild av svenska elevers kunskapsnivå över tid.

Annons

Efter diverse utredningar och en bitvis hård politisk debatt redovisar nu Skolverket till regeringen hur den ska säkerställa ett högre deltagande.

Av redovisningen framgår att Skolverket kommer att lägga ribban högre än vad OECD gör. OECD, som är internationellt ansvarig för Pisamätningen, kräver 77 procents svarsfrekvens. Skolverket kommer att kräva 90 procent. "Fler skolor kommer därmed att få anordna uppföljande prov, vilket bör höja svarsfrekvensen nationellt", skriver Skolverket.

Skolverket kommer också att följa upp exkluderingarna mer detaljerat genom att begära redovisning av skolorna innan Pisa genomförs.

En mängd föräldrar kommer dessutom att få information hemskickad om hur viktigt det är att alla utvalda elever deltar i Pisa.

Fakta: Detta är Pisa

Pisa (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som mäter 15-åringars förmågor i läsning, matematik och naturvetenskap. Den genomförs vart tredje år, och resultaten presenteras med ett års fördröjning.

Pisa drivs av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Nationellt ansvarig är Skolverket.

I Pisa 2018 deltog drygt 5 500 elever i Sverige, fördelade på 223 skolor. Den stora majoriteten av de svenska eleverna, 96 procent, gick i årskurs 9 när de skrev proven.

Totalt svarade cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner på frågorna i Pisa 2018. Elevgruppen representerar 32 miljoner elever.

Nästa Pisa skulle genomföras 2021, men har skjutits fram till 2022 på grund av pandemin.

Källor: OECD och Skolverket.

Fakta: Detta är Pisa

Riksrevisionens kritik, publicerad i april:

Andelen exkluderade elever i Pisa 2018 var för hög. En ovanligt stor flyktinvandring runt 2015 är inte en giltig förklaring. Felaktiga exkluderingar av andra skäl har också gjorts. Riksrevisionen finner rimliga förklaringar till en exkludering på totalt 6,6 procent, inte de 11,1 procent som i verkligheten undantogs.

De skolor som deltog i Pisa 2018 uppfattade informationen om exkludering på olika sätt, och undantog därför elever på olika premisser. Skolverket säkerställde inte och följde inte upp om instruktionerna uppfattats rätt.

Trots ifrågasättanden från media och riksdagspolitiker om ett missvisande urval av elever utredde varken Skolverket eller regeringen misstankarna ordentligt.

Skolverket hänvisade till och följde OECD:s instruktioner, men OECD hade en felaktig bild av undervisningen för nyanlända elever i Sverige.

Problemet påpekades även internt på utbildningsdepartementet, fortfarande utan åtgärder. I stället hänvisade regeringen till Skolverkets och OECD:s uppgifter att allt gått korrekt till.

Källa: Riksrevisionen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons