Annons

Kongressen jobbar mot klockan för coronahjälp

Situationen blir allt svårare för miljontals arbetare och företagare i det coviddrabbade USA.
Efter månader av oenighet förs nu konkreta diskussioner i kongressen om ett nytt hjälppaket, efter inspel från Vita huset.
USA • Publicerad 9 december 2020
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Bild från förra veckan.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Bild från förra veckan.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell.
Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell.Foto: Kevin Dietsch/AP/TT

– Vi kan inte åka härifrån (på julledighet) utan ett hjälppaket. Det får inte hända, säger senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell.

Det är han inte ensam om att tycka. I synnerhet Demokraterna, med talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer i spetsen, har tryckt på för mer hjälp till de miljontals människor som drabbats av viruspandemins effekter på ekonomin.

Annons

Situationen är nu akut. Direkt efter jul löper arbetslöshetsstödet till 12 miljoner amerikaner ut. Parallellt upphör även ett tillfälligt förbud att vräka boende som ligger efter med hyran samt lättnader för studielåntagare och andra stöd till familjer, enligt tidningen USA Today.

Hur stort paket?

Viljan att hjälpa till trots är de båda partierna långt från varandra och höstens diskussioner har kantats av tjafs. Demokraterna vill ha ett stort hjälppaket, de kräver ökat stöd till arbetslösa och rejält med resurser till delstatsstyrena. Republikanerna vill gå mer försiktigt fram, de anser bland annat att ett hjälppaket måste innehålla skydd för företagare så att de inte kan stämmas av anställda som blivit covidsjuka.

De två partierna har inte kunnat enas om en hjälplag sedan i våras, då flera nödhjälpspaket klubbades igenom. I oktober sade president Trump att alla förhandlingar sätts på paus till efter valet.

Men nu har Vita huset lagt fram ett förslag, värt motsvarande 7 759 miljarder kronor (916 miljarder dollar). Det är 8 miljarder dollar större än det förslag en tvärpolitisk arbetsgrupp med kongressledamöter lade fram i förra veckan – men inte i den storleken Demokraterna egentligen vill se.

Ett steg framåt

Trumps avgående finansminister Steven Mnuchin har själv presenterat förslaget för Nancy Pelosi. Pelosi och Schumer säger att det är ett steg framåt, men att mycket ännu återstår.

Bara timmar tidigare hade de avfärdat McConnells egna nedbantade kompromissförslag, som var aktuellt innan majoritetsledaren ställde sig bakom Vita husets paket.

Den republikanske majoritetsledaren vill egentligen ha ett mindre hjälppaket, enligt tidningen The New York Times , eftersom "nästa regering kommer att vilja driva igenom ytterligare ett stödpaket". Det uttalandet erkänner indirekt att demokraten Joe Biden vann presidentvalet, något McConnell officiellt ännu inte har medgett.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons