NYT: Weinstein har gjort upp med kvinnorna

Filmmogulen Harvey Weinstein och hans tidigare filmbolag har gjort upp med ett 30-tal kvinnor som anklagat honom för olika sexbrott, erfar The New York Times.
Film • Publicerad 11 december 2019
Harvey Weinstein när han lämnar en domstolsförhandling i New York i början av december.
Harvey Weinstein när han lämnar en domstolsförhandling i New York i början av december.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Enligt tidningens källor omfattar uppgörelsen 25 miljoner dollar varav merparten är ersättning till kvinnorna för att de drar tillbaka anklagelserna. Weinstein å sin sida slipper erkänna att han har gjort något fel och behöver inte betala något ur egen ficka. Pengarna ska komma från det konkursdrabbade filmbolagets försäkringsbolag.

Uppgörelsen sägs ha fått preliminärt godkännande av de flesta inblandade och omfattar nästan alla civilrättsliga stämningar som riktats mot Weinstein och hans tidigare bolag Weinstein Company. Innan den träder i kraft måste den fastställas i domstol.

Ingen av parterna vill kommentera uppgifterna offentligt.

En kvinna som anklagat Weinstein för att ha lurat henne till sin lägenhet med löfte om jobb och sedan naken jagat henne runt, säger till NYT att hon är besviken på villkoren men har accepterat dem för att inte andra offer ska bli helt utan möjlighet till ekonomisk kompensation.

En fjärdedel av pengarna, över 12 miljoner dollar, ska gå till att täcka juridiska kostnader för Weinstein och styrelsemedlemmar i filmbolaget.

Uppgörelsen berör inte den rättegång som ska inledas i januari, där Weinstein står åtalad för våldtäkt mot två kvinnor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.