Annons

Nykomlingens arena håller inte för allsvenskan

Varberg var bara veckor från konkurs i fjol. Nu rustar klubben för spel i allsvenskan – i en arena som inte är godkänd för högsta serien.
Det innebär bråda dagar för de halländska nykomlingarna.
Fotboll • Publicerad 4 november 2019
Påskbergsvallen har anor från 1925, men behöver en rejäl ansiktslyftning inför Varbergs allsvenska debut i vår. Arkivbild.
Påskbergsvallen har anor från 1925, men behöver en rejäl ansiktslyftning inför Varbergs allsvenska debut i vår. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det firades rejält i Varbergs omklädningsrum efter 1–1-matchen mot Mjällby på söndagseftermiddagen. Men klubbledningen hade inte tid att bli långvarig på firandet. Redan i veckan väntar det första budgetmötet inför debutsäsongen i allsvenskan.

Precis som tidigare är det dock att skynda långsamt som gäller för "Bois", berättar Varbergs ordförande Lars Karlsson.

Annons

– Vi kommer inte att tokköpa en massa spelare. Vi kommer att jobba hårt, men vi måste ta det med omsorg, säger han.

Ovanlig resa

Tack vare bland annat placeringsbonusen för andraplatsen kommer klubben att gå med omkring en miljon kronor i vinst i år. Skillnaden mot i fjol kunde knappast vara större. Då tvingades Varberg till att kvala och hängde kvar i superettan tack vare fler gjorda bortamål.

Samtidigt gick ekonomin ännu sämre än det sportsliga.

– Det var väldigt tufft, vi var på väg att gå i konkurs. Vi hade en räddningsaktion bara ett par veckor innan, säger Lars Karlsson.

– Det är en resa som är väldigt ovanlig, frågan är om någon annan förening har varit med om en sådan resa?

I kommunhuset har planeringen för stadens eventuella debut i herrallsvenskan varit i gång sedan i somras. Kungsbacka har visserligen spelat damallsvensk fotboll på Påskbergsvallen under den gångna säsongen. Men inför Varbergs debut i herrallsvenskan nästa år behöver "Vallen" en rejäl ansiktslyftning för att nå upp till arenakraven.

– Vi har gjort en del förarbete och håller på med en studie om vilka krav som vår arena inte lever upp till, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

– Vi har även haft ett antal möten med fotbollförbundet och med Bois.

"Jobbar för fullt"

Påskbergsvallen behöver bland annat en uppgradering när det gäller säkerheten, med kameror och monitorer i ett övervakningsrum. Dessutom behövs uppfräschade sjukvårds- och medieutrymmen och fler sittplatser under tak.

Vad prislappen kommer att landa på är fortfarande under utredning. Men målet är uttalat: Varberg Bois ska spela på sin hemmaplan även nästa år.

Annons

– Det är både en pengafråga och en tidsfråga. Vissa saker får bli en tillfällig lösning, andra kan vi kanske få dispens för, säger Ann-Charlotte Stenkil.

– Men vi jobbar för fullt för att det ska bli spel på ”Vallen” i Varberg.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons