Annons

Nyfödd bebis smittad med coronavirus

Ett blott 30 timmar gammalt spädbarn har smittats med det nya coronaviruset, enligt kinesiska medier. Huruvida barnet smittades i livmodern eller av mamman efter födseln är dock fortfarande oklart.
Virusoro • Publicerad 6 februari 2020
En bara 30 timmar gammal bebis har smittats av det nya coronaviruset. Arkivbild.Foto: Fernando Antonio

Barnet föddes den 2 februari i Wuhan i Kina där smittspridningen tog sin början i december. Före födseln hade mamman diagnostiserats med viruset och bara 30 timmar efter förlossningen så alltså även barnet.

Enligt medicinska experter, som BBC News refererar till, kan barnet ha smittats i livmodern. Det är också möjligt att smittan överfördes efter förlossningen.

Droppsmitta

Annons

Det aktuella viruset är inte luftburet, men sprids med hjälp av så kallad droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar, som vid en influensa.

– Detta är en påminnelse om att vi måste vara uppmärksamma på att mamma till barn är en möjlig smittväg för coronavirus, säger Zeng Lingkong, chefläkare på neonatalavdelningen vid barnsjukhuset i Wuhan, till nyhetsbyrån Reuters.

Oavsett smittväg är det aktuella spädbarnet den yngsta patienten hittills som man vet har smittats av det nya coronaviruset, som har det officiella namnet 2019ncov.

Hittills har drygt 28 000 personer konstaterats smittade, av vilka 565 personer har dött.

Få barn

Så vitt man vet verkar dock inte barn vara särskilt utsatta för smittorisk. Snarare tvärtom, eftersom endast en handfull barn hittills har smittats. Utöver det aktuella spädbarnet har en sex månader gammal pojke i Singapore smittats, samt en åttaåring från Wuhan.

Ett liknande mönster sågs när två andra coronavirus, sars och mers, spreds 2003 respektive 2012. I stället verkar det vara de gamla och redan sjuka som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och dö av det nya viruset, som kan orsaka lunginflammation och andningssvårigheter.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons