GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nybro – ett stort ?

DET ÄR MÖJLIGEN stekhett i luften och sköna badtemperaturer, men det är faktiskt bara några veckor kvar innan ishockeysäsongen är här.
Man kan tycka vad man vill om den saken.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2006

De allsvenska klubbarna tänker förstås på sitt och håller som bäst på att fylla sina trupper och förbereda sig inför en lång säsong.

Vi kan snabbt konstatera:

Kvaliteten på svensk elitishockey har sänkts en nivå inför kommande säsong på grund av NHL-flykten, och en allt mer utarmad allsvenska har jag svårt att överhuvudtaget ranka i dagsläget.

Leksand och Södertälje är i särklass. Där bakom är det tombola.

Nybro Vikings då?

Ett stort frågetecken, vill jag påstå.

STYRELSEN I Nybro har satt djärva mål. Bättre och bättre för varje säsong är parollen – med slutmål att nosa på elitserien när allt stämmer.

Lätt att säga. Betydligt svårare att genomföra.

Att arbeta långsiktigt i ishockey är numera ett nästintill omöjligt uppdrag. Spelarturbulensen är vidrig för klubbledarna som i princip får byta minst halva truppen för varje säsong – och räkna med ytterligare omkastningar under säsongen nu när transferfönstren är borttagna.

Nybro har omsatt 19 (!) spelare sedan förra säsongen drog igång. Att lägga ribban högt med såna förutsättningar...ja, ni förstås själva.

Hittills kan jag inte se att Nybro skulle vara så värst mycket bättre än förra säsongens lindansande.

NYE TRÄNAREN Hans Baumann låg väl knappast högst på Vikings önskelista efter avhoppande Mikael Tisell, men i takt med ett antal ”nej tack” från mer etablerade kolleger föll valet på denne, i dessa sammanhang, oprövade 53-åring. Baumann kan bli vad som helst i Vikings, känns det som.

På spelarsidan har Nybro antagit två nya färdriktningar:

? Spetsförvärven hämtas i Finland.

? Erfarenhet och storlek är rekryteringskriterierna.

Inte mindre än fem spelare kommer ha finskt pass i truppen. Den sista backplatsen är vikt åt en finländare som tackat ja – men där pappersexcersisen inte är helt klar ännu.

MAN KAN HELLER inte bedöma nytillskotten på annat än meriterna, och där ser det osäkert ut, tycker jag.

Plusvarianten är målvaktssidan där Antti Jokela och Henrik Tojkander känns som klara förbättringar. Förra säsongen använde Nybro fem målvakter.

Backsidan ser ungefär likvärdig ut. Fredrik Oduya är ett spännande namn, men känns ändå svårbedömd i Sverige efter flera år på små rinkar i nordamerika. Den nye förstabacken måste bli en klasspelare.

Forwardsbesättningen känns mest osäker. Borta är namn som Jens Svensson, Andreas Valdix, Richard Hallgren och Peter Rylander.

De tre finländarna – Jarno Honkonen, Juha Silvander och Samu Isosalo – får dra ett tungt lass tillsammans med Robert Kimby och Jonny Ågren.

TRÖSTEN ÄR väl att fler klubbar är i samma sits. Och det som är en sanning i juli kan vara lögn i januari.

Eller redan i oktober, för den delen.

Jörgen Ström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer