Annons

Nya smittorekord i Norge – Oslo masstestar

Den nya pandemivågen rusar i Norge. Aldrig tidigare har så höga smittosiffror per dygn noterats. Antalet dödsoffer var nästan dubbelt så högt förra veckan som veckan innan. Oslo börjar nu masstesta barn.
Norge • Publicerad 10 november 2021
Ett positivt covid-test i Norge.
Ett positivt covid-test i Norge.Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Line Vold. Bild från i somras.
Line Vold. Bild från i somras.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

På tisdagen registrerades 2 126 nya covidsmittade i Norge, den högsta dygnssiffran sedan pandemin startade.

Därmed tyder mycket på att veckosiffran kommer att bli ännu högre än de 9 728 fall som noterades förra veckan, vilket var en ökning med 39 procent, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Annons

Folkhälsomyndigheten FHI påpekar också att smittosiffrorna bland ovaccinerade är fyra gånger högre än bland fullvaccinerade.

Registrerade fall skulle i och för sig delvis kunna förklaras med varierande benägenhet att testa sig – men även andra siffror skjuter i höjden.

Press på vården

Förra veckan inträffade 28 covidrelaterade dödsfall i landet. Veckan innan var motsvarande siffra 16. Dödssiffrorna är nu på liknande nivåer som vid topparna i början av detta år.

Och detta trots att en majoritet av befolkningen nu är vaccinerad. FHI fastslår enligt norska medier att smittan ökar mest i de yngre åldersgrupperna, som inte vaccinerats i lika hög grad. De blir nästan aldrig allvarligt sjuka, men agerar smittbärare.

– Med mer smitta bland barn och unga uppstår en högre risk för ökning av smittan bland äldre ovaccinerade och andra riskgrupper, säger Line Vold vid FHI enligt NTB.

Därmed ökar även pressen på vården, även om den i nuläget fortfarande är under kontroll.

– Vi ser att kurvorna i full fart åker spikrakt uppåt och på kort sikt kommer det att påverka sjukhusen och gå ut över många andra patienter, säger Bjørn Guldvog vid Helsedirektoratet till NRK.

Masstestar elever

Hans myndighet funderar just nu på nya restriktioner, även om han signalerar att det inte handlar om några fullskaliga nedstängningar.

– Det är viktigt att gå igenom alla möjligheter till åtgärder vi har och se om vi kan justera dem lite.

Huvudstaden är så oroad av spridningen bland unga att masstestning av elever inleds i nästa vecka. Vilka åldrar det handlar om ber kommunfullmäktiges ordförande Raymond Johansen att få återkomma till.

Annons

– Lyckligtvis är antalet inlagda relativt lågt och stabilt i Oslo, säger han till NTB, men tillägger angående de höga smittosiffrorna:

– Vi vet sedan tidigare, och via resten av landet, att antalet inlagda kan haka på. Därför måste vi göra det vi kan nu.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons