Annons

Nya sanktioner mot Iran och ayatollans krets

USA/Iran • Publicerad 4 november 2019
USA riktar nya sanktioner mot Iran, mot flera personer med kopplingar till ayatolla Ali Khamenei.
USA riktar nya sanktioner mot Iran, mot flera personer med kopplingar till ayatolla Ali Khamenei.Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP/TT

USA riktar nya sanktioner mot Iran och personer med kopplingar till ayatolla Ali Khamenei.

Sanktionerna riktas bland annat mot ayatollans stabschef, en av hans söner, ledaren för Irans rättsväsende och generalstaben inom den iranska militären.

Annons

Det amerikanska finansdepartementets besked kommer på dagen 40 år efter gisslankrisen 1979, då personal på den amerikanska ambassaden i Teheran togs som gisslan av islamistiska studenter som stormat byggnaden.

"Dessa individer kopplas till ett brett spektrum av skadligt agerande från regimen", säger USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Han hänvisar bland annat till bombningen av amerikanska militärbaracker i Beirut 1983, där över 300 personer dödades, men också till "tortyr, utomrättsligt dödande och förtryck av civila".

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kräver samtidigt att Iran släpper en rad amerikaner som saknas eller som gripits.

Iran meddelade tidigare under dagen att landets anrikning av uran har trappats upp tiofaldigt och att man testar nya centrifuger för detta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons