Annons

Nya samtal med Taiwan irriterar Kina

USA har inlett nya samtal med Taiwan för att stärka handelsförbindelserna, till Kinas förtret.
USA • Publicerad 2 juni 2022
Den amerikanska senatorn Tammy Duckworth (Demokraterna), till vänster, besökte Taipei häromdagen för att visa stöd för Taiwan. Här träffar hon Taiwans president Tsai Ing-Wen i tisdags.
Den amerikanska senatorn Tammy Duckworth (Demokraterna), till vänster, besökte Taipei häromdagen för att visa stöd för Taiwan. Här träffar hon Taiwans president Tsai Ing-Wen i tisdags.Foto: Taiwans presidentkansli via AP/TT

Samtalen följer på ett handelsinitiativ som den amerikanska regeringen tog för några veckor sedan med tolv andra asiatiska länder. När det gäller Taiwan är samtal som dessa desto mer känsliga, men en majoritet av USA:s senatorer har uppmanat regeringen att inkludera Taiwan i planerna.

USA och Taiwan kommer att ta fram en "ambitiös färdplan för förhandlingar för att nå överenskommelser med åtaganden på hög nivå och ekonomiskt betydelsefulla resultat", meddelar USA:s handelsrepresentant.

Annons

– Vi kan kalla det ett historiskt genombrott, säger Taiwans chefsförhandlare John Deng.

Parterna kommer inte att diskutera tariffer eller tillgången till respektive marknad, vilket hade krävt kongressbeslut i USA. En amerikansk källa konstaterar att de begränsas i linje med den "inofficiella" relation som USA har med Taiwan.

– Kina motsätter sig bestämt detta, säger Kinas handelsdepartements talesperson Gao Feng, som tillägger att Peking motsätter sig alla former av officiella kontakter mellan Taiwan och omvärlden.

Kina betraktar Taiwan som en kinesisk utbrytarregion och kräver att omvärlden erkänner det som en sådan. Många länder har dock inofficiella kontakter med Taiwan som motsvarar diplomatiska band.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men den har bara erkänts som en sådan av en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwan har drygt 23 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons