Annons

Nya miljarder till testning och smittspårning

Regeringen skjuter till ytterligare 5,5 miljarder kronor för testning och smittspårning av coronaviruset.
Coronaviruset • Publicerad 12 januari 2021
Regeringen skjuter till mer pengar till coronatester. Arkivbild.
Regeringen skjuter till mer pengar till coronatester. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mellan 200 000 och 300 000 PCR-tester har genomförts per vecka under december, och regeringen vill se att den siffran fortsätter vara hög. Därför satsas nu 5,5 miljarder kronor på testning och smittspårning, utöver de två miljarder som man redan avsatt. Den absolut största delen av pengarna går till regionerna.

– Det är viktigt att regionerna har resurser för att göra det vi kommit överens om, säger Lena Hallengren.

"Hög nivå"

Annons

Att investera i testning och smittspårning är viktigt även i det här skedet av pandemin, när vaccineringen startat, enligt socialministern.

– Det är lätt att tro att vi inte behöver smittspåra och testa så mycket när vi kommit igång med vaccinationerna. Men det kommer att ta tid innan vi kan sluta testa för covid-19, säger Hallengren.

TT: Innebär de här pengarna att fler än i dag kommer att kunna testa sig?

– 300 000 tester i veckan är en hög nivå, en nivå som vi gärna upprätthåller. Vi har inget emot om vi kan öka takten men det handlar också om hur behovet och smittspridningen ser ut, säger Lena Hallengren.

TT: Vore det inte bättre att lägga pengarna på att försöka få fram mer vaccin?

– Vi använder det vaccin vi får via EU. Vi kan inte använda vaccin som inte finns.

Ändringsbudget

Satsningen är en del av den första ändringsbudgeten för 2021, och omfattar förutom smittspårning och PCR-tester också antikroppstester. Snabbtester för covid-19 omfattas dock inte.

– Vi får återkomma om snabbtesterna, det finns också med i vår överenskommelse med regionerna, säger Lena Hallengren.

Fakta: PCR-test

Ett PCR-test kan användas för att undersöka om en person har en pågående infektion med covid-19. Testet visar om det finns arvsmassa från viruset som orsakar infektionen. PCR-test är det som idag används i stor skala på landets laboratorier och provet tas av hälso- och sjukvårdpersonal eller av dig själv genom så kallad egenprovtagning.

Regionerna ansvarar för att utföra testningen. Hur testningen praktiskt går till skiljer sig åt mellan landets regioner beroende på hur dessa har valt att organisera testningsverksamheten.

Folkhälsomyndighetens uppdrag är att säkerställa flöden för storskalig testning för covid-19 i hela landet. I uppdraget ingår att samordna regioner, kommuner och andra aktörer som behövs för att provtagning och testning ska fungera.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons