Nya protester mot karantänerna i USA

Flera amerikanska delstater började på fredagen öppna upp igen. Men på flera håll demonstrerar befolkningen för att nedstängningen fortsatt är för hård.
USA • Publicerad 2 maj 2020
Demonstranter i Sacramento krävde på fredagen ett slut på karantänreglerna i Kalifornien.
Demonstranter i Sacramento krävde på fredagen ett slut på karantänreglerna i Kalifornien.Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT

Siffran för virusdöda i USA närmar sig 65 000 sedan ytterligare 1 883 tillkommit det senaste dygnet. Över 1,1 miljoner är smittade.

På fredagen lättade runt hälften av landets 50 delstater på sina karantänregler, bland dem Texas.

I USA:s näst största delstat till såväl yta som befolkning får affärer, gallerior och restauranger åter ha öppet, men bara 25 procent mot normalt antal kunder får besöka lokalerna på samma gång.

Det gäller även biografer. Biokedjan EVO Entertainment kommer enligt Variety att använda sig av säkerhetskontroller där personal bland annat mäter de filmsugnas temperatur.

Ny högsta dygnssiffra

Men att man får öppna betyder inte att alla gör det.

– Det kostar mer att ha öppet 25 procent än att bara ha ett fönster öppet för takeaway, säger Shannon Wynne, som driver flera restauranger i Dallas till Dallas Observer.

Han kommer att öppna ändå, men flera restaurang- och butiksägare uppger för tidningen att de inte tänker öppna, dels av hänsyn till personalen, dels för att hyresvärdar då kan börja höja de hyror som många värdar sänkt under pandemin.

En andra, mer expansiv, fas är planerad i Texas till den 18 maj – om befolkningen håller sig till de restriktioner som finns och om antalet smittade faller. Texas noterade på fredagen 65 nya dödsfall, den hittills högsta dagliga siffran. Totalt har 816 personer avlidit i covid-19 i delstaten.

Trump stödde demonstranter

Men många tycker att lättnaderna är för få.

De beväpnade demonstranter i Michigan som på torsdagen tog sig in delstatens kongressbyggnad fick på fredagen inget gehör av guvernören Gretchen Whitmer, som inte vill lätta på reglerna.

President Donald Trump gav dock demonstranterna sitt stöd och skrev på Twitter att den demokratiske guvernören borde "ge med sig lite och släcka elden".

"Det här är mycket bra människor, men de är arga. De vill ha tillbaka sina liv, i säkerhet! Träffa dem, prata med dem, slut ett avtal med dem", skrev han.

"Skydda er själva"

I Kalifornien demonstrerade människor i elva städer mot guvernören Gavin Newsom, som bland annat har stängt flera av delstatens stränder under helgen.

I Huntington Beach, en av de berörda städerna, demonstrerade enligt nyhetsbyrån AFP tusentals människor mot att stränderna är stängda och stadens fullmäktige röstade på torsdagen för att stämma Newsom över nedstängningarna.

Newsom sade på fredagen att lättnader är "dagar, inte veckor" borta, men bara om antalet fall sjunker. Han bedyrade också att han tar befolkningens oro och ilska på allvar.

– Vi kommer inte att vända er ryggen i den här frågan, sade han.

– Men se till att skydda er själva, skydda era familjer och dem ni protesterar tillsammans med.

I Kalifornien har enligt Los Angeles Times 2 134 personer avlidit, varav 90 på fredagen. Över 52 000 personer är smittade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.