Annons

Nya hällmålningsmotiv upptäcks med ny teknik

Arkeologer har med hjälp av ny teknik hittat tidigare okända motiv bland hällmålningen i Tumlehed på Hisingen, mindre än en och en halv mil från centrala Göteborg.
Arkeologi • Publicerad 10 november 2019
– Motiven i Tumlehed tolkar vi som tre älghuvudbåtar förknippade med en liten val, en säl och fyra fiskar, säger arkeologen Bettina Schulz Paulsson.
– Motiven i Tumlehed tolkar vi som tre älghuvudbåtar förknippade med en liten val, en säl och fyra fiskar, säger arkeologen Bettina Schulz Paulsson.Foto: Johan Wingborg

De allra viktigaste resultaten från forskningsprojektet är de nya motiv som framträtt och som visar båtar med älghuvuden i fronten. Det är första gången älghuvudbåtar dokumenterats i södra eller västra Skandinavien.

– Älgbåtarna är ofta förknippade med jakt- och fiskescener. Och motiven i Tumlehed tolkar vi som tre älghuvudbåtar förknippade med en liten val, en säl och fyra fiskar, säger Bettina Schulz Paulsson, arkeolog vid Göteborgs universitet, till TT.

Utvecklad av Nasa

Annons

Den nya tekniken, utvecklad av USA:s rymdmyndighet Nasa, har alltmer används även för hällristningsforskningen. Med hjälp av tekniken kan forskarna synliggöra symboler som inte längre är synliga för blotta ögat.

Fynden vid Tumlehedmålningen pekar på liknande sjöfartsresor till södra och västra Sverige under stenåldern, resor som tidigare är kopplade till befolkningar i Finland, Ryssland, nordöstra Norge och norra Sverige.

Närmaste avbildning av älgbåtar finns i Alta i Norge nära kusten, 200 mil bort. Invånare från dessa samhällen reste söderut under jaktsäsongen eftersom Bohusläns skärgård var rik på valar och sälar, ett resultat av strömmar från väster som förde med sig rikt med plankton.

Bekräftar teori

– De här resultaten bekräftade mina teorier om sjöfarten på stenåldern. Fynden pekar på att man kommit från Norge och Finland till västkusten för jakt och fiske. Tidigare trodde vi att stenåldersmänniskor var mer stationära, säger Bettina Schulz Paulsson.

I Tumlehed finns den mest välbevarade och komplexa förhistoriska hällmålningen i sydvästra Sverige. Den är från sen stenålder och målades någon gång mellan 4 200 och 2 500 år före vår tideräkning, av långväga gäster som kommit med sina båtar till västkusten för att jaga säl och val.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons