Nya gripna i dubbelmordet i Amazonas

Brasilien • Publicerad 7 augusti 2022
Sammanlagt nio personer har anhållits misstänkta för inblandning i mordet på den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianske urfolksexperten Bruno Pereira som försvann i Amazonas i början av juni.
Sammanlagt nio personer har anhållits misstänkta för inblandning i mordet på den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianske urfolksexperten Bruno Pereira som försvann i Amazonas i början av juni.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Brasiliansk polis har anhållit fem nya misstänkta för inblandning i mordet på den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianske urfolksexperten Bruno Pereira, som försvann i Amazonas i början av juni.

Sammanlagt nio personer har frihetsberövats för inblandning i dådet, vars motiv misstänks ha koppling till illegalt fiske i området.

En av de sedan tidigare misstänkta ska vara en narkotikahandlare och ledare för en kriminell grupp som ägnar sig åt illegalt fiske i Javaridalen.

En fiskare har redan tidigare erkänt att han sköt ihjäl de två männen. Bland de fem nyligen anhållna finns släktingar till fiskaren. Polisen misstänker att de hjälpte honom att begrava offren.

Phillips och Pereira sköts ihjäl den 5 juni i utkanten av Javaridalen. Pereira hade arbetat för att stoppa det illegala fisket i reservatet. Phillips, som frilansade för The Guardian, reste med urfolksexperten för att göra efterforskningar till en bok.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.