Annons

Nya coronafall – nu är 35 smittade i Sverige

Värmland har fått sina första två fall av det nya coronaviruset.
Utöver det har tre nya fall bekräftats. Två av dem finns i Göteborgsområdet och det tredje i Skåne.
Fyra av de smittade har varit i norra Italien och en i Iran.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronavirus (TT) • Publicerad 4 mars 2020
Skyltar visar vägen till infektionsmottagningen. Utanför infektionsmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö finns numera ett tält för att kunna testa personer coronaviruset.
Skyltar visar vägen till infektionsmottagningen. Utanför infektionsmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö finns numera ett tält för att kunna testa personer coronaviruset.Foto: Johan Nilsson/TT

De två smittade i Värmland tillhör båda samma familj. De är i 50-årsåldern och insjuknade sedan de kommit hem från en resa i norra Italien.

De har lindriga symptom och mår enligt omständigheterna bra, men hålls kvar på infektionskliniken för observation, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Region Värmland, i ett pressmeddelande.

Annons

Det nya fallet i Skåne rör en kvinna i 45-årsåldern som har smittats under en resa i Italien. Hon vårdas nu i isolering på infektionskliniken i Malmö och mår efter omständigheterna väl, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Det är det andra fallet av coronavirus i Skåne, men det finns inget samband mellan fallen.

Smittades i Iran

Två nya fall har konstaterats i Göteborgsområdet. Den ena personen har smittats under en resa i Iran och sedan blivit sjuk efter hemkomst, medan den andra personen smittats i Italien.

"Båda dessa nya bekräftade fall har kontaktat 1177 Vårdguiden och kommit direkt till infektionskliniken för provtagning. Båda har en lindrig sjukdomsbild", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Totalt har hittills elva personer i Västra Götalandsregionen konstaterats smittade.

"Samtliga fall i Västra Götaland har smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands. Att vi upptäcker fler fall är väntat och det visar att våra rutiner och vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade", säger Thomas Wahlberg.

Totalt har 33 personer i Sverige smittats av coronaviruset. Flera av de som har smittats har varit i norra Italien eller är närstående till någon som rest i området.

Virusvarning i Italien

Antalet dödsfall i Italien har stigit kraftigt och på tisdagen rapporterade myndigheterna 79 döda, vilket är en ökning med 27 fall från måndagen, rapporterar Reuters. Det totala antalet smittade i landet skrevs upp från 2 036 till 2 502, en ökning med 466 fall.

Fler regioner i Italien har lagts till Folkhälsomyndighetens lista över platser där besökare bör vara vaksamma på symtom som kan tyda på coronasmitta, rapporterar TV4.

De nya regionerna är Aostadalen, Ligurien, Trento-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia och Toscana. Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att resenärer till Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, och som upplevt hosta, feber eller andningsbesvär, ska höra av sig till 1177 Vårdguiden.

Annons

– Det blir fler och fler. Vi har nu i princip sagt att alla regioner norr om Rom, där har man sett fall, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TV4 Nyheterna och uppmanar alla som varit i dessa områden och känner symptom att låta kontrollera sig.

Runt om i världen har nu över 92 000 fall av det nya coronaviruset registrerats och över 3 100 personer har avlidit. Totalt har smittan rapporterats i minst 79 länder.

Coronasmittan

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor, däribland det nu aktuella viruset.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen för närvarande varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons