Annons

Nya bevis mot tidigare Kinaambassadör

Brott • Publicerad 11 juni 2020
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt. Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt. Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.Foto: Janerik Henriksson/TT

Åklagare Henrik Olin lade i torsdags fram ny bevisning i målet mot tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt. Hon står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter att ha anordnat ett möte på ett hotell i januari 2019 gällande den fängslade förläggare Gui Minhai.

Bevisningen är ett mejl från en handläggare på utrikesdepartementet till Anna Lindstedt och handlar om ett möte som Lindstedt arrangerat med Gui Minhais dotter Angela Gui, som deltog i mötet på hotellet, 2016.

Annons

I mejlet står att det "är en smula olyckligt" att det var Angela Gui som informerade UD om mötet. Handläggaren skriver vidare att kontakterna med Angela Gui ska kanaliseras via konsulära enheten.

Enligt åklagaren stärker detta att Lindstedt agerat egenmäktigt i och med sin kontakt med Angela Gui.

Försvaret nekar till brott och säger att Lindstedt tvärtom uppfyllt sina skyldigheter som ambassadör i ärendet Gui Minhai.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons