Annons

Angela Gui om hotellmötet: Väldigt obehagligt

Gui Minhais dotter beskriver det omtalade mötet på hotell Sheraton i Stockholm som både onormalt och obehagligt när hon nu vittnar i rättegången mot tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt.
Brott • Publicerad 11 juni 2020
Angela Gui kämpar för att hennes far Gui Minhai ska friges. Hon förhörs i rättegången under torsdagen. Arkivbild.
Angela Gui kämpar för att hennes far Gui Minhai ska friges. Hon förhörs i rättegången under torsdagen. Arkivbild.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Via videolänk från Storbritannien vittnar Angela Gui, dotter till fängslade förläggaren Gui Minhai, i målet gällande brott mot rikets säkerhet.

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter att ha anordnat ett möte på ett hotell i Stockholm i januari 2019 med bland andra Angela Gui och affärsmän verksamma i Kina.

Annons

Ett syfte med mötet var att komma framåt i ärendet med Gui Minhai men Angela Gui uppger att hon pressats att hålla igen i sin kritik mot Kina.

– Efter att jag lämnat situationen och kommit hem till Cambridge gick det upp för mig att jag varit med om något väldigt onormalt och väldigt obehagligt, och att det var något som antagligen inte stod rätt till, säger Angela Gui under sitt första förhör med åklagare Henrik Olin.

– Då insåg jag att det var viktigt för mig själv att komma ihåg vad som hänt, svarar hon på en fråga om varför hon fört minnesanteckningar efter mötet.

Olika uppfattningar

Anna Lindstedt uppfattade aldrig att Angela Guis yttrandefrihet ifrågasattes under mötet – medan Angela Gui säger sig ha blivit pressad av affärsmannen John Meewella.

– Han använde inte ordet "tysta" men uttryckte att han ville att jag skulle sluta göra saker för att få medial uppmärksamhet för min far och göra vad jag kunde för att influera andra medier att sluta skriva om honom, säger Angela Gui.

– Jag kände mig pressad.

Försvaret nekar till brott och säger att Lindstedt tvärtom uppfyllt sina skyldigheter som ambassadör i ärendet Gui Minhai.

– Det har inte bara varit min rättighet utan även min skyldighet att vrida och vända på de stenar som finns, säger Lindstedt.

Förhandling eller inte?

En knäckfråga i målet är huruvida Anna Lindstedt förhandlat, något försvaret nekar till.

Enligt Angela Gui var Anna Lindstedt närvarande när John Meewella berättade att Kevin Liu, en annan affärsman som deltog, förde förhandlingar på kinesiska ambassaden om hennes pappa och att en förutsättning för att lyckas med dem var att Angela Gui minskade kritiken.

Annons

– Han (Meewella) och Liu ska ha inlett en förhandling om min far utan min vetskap och utan att fråga innan. Och sedan vill de att jag ska göra något i gengäld på ett sätt som inte verkade transparent, säger Angela Gui.

Däremot uppfattade hon inte att Anna Lindstedt haft någon kännedom att det skulle ske någon slags förhandling.

Skulle åklagaren få gehör för alla sina påståenden anser försvaret ändå att agerandet ligger inom Lindstedts befogenheter som ambassadör.

Har du i din roll som ambassadör haft rätt att förhandla, frågar advokat Conny Cedermark sin klient.

– Ja, säger Anna Lindstedt.

Har du förhandlat?

– Nej.

Beskrivits "demonliknande"

En annan stötesten i rättegången är huruvida Lindstedt gett UD tillräckligt med information om mötet på hotellet och om de personer som skulle delta. En av affärsmännen, Kevin Liu, borde ha väckt Lindstedts vaksamhet, enligt åklagaren som påpekat att Liu använt sig av flera olika identiteter, haft olika pass och nekats visum till Sverige.

Enligt Conny Cedermark, Lindstedts försvarare, har åklagarsidan beskrivit Liu som "närmast demonliknande". Ändå har ingen av de nio befattningshavarna på utrikesförvaltningen reagerat när Lindstedt informerade om att hon såg Liu som en dörröppnare i ärendet och att Liu "avser använda sina ingångar i partiet, för att plädera för ett snart frisläppande", säger advokaten.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Fakta: Gui Minhai

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt står åtalad för "egenmäktighet vid förhandling med främmande makt". Åklagarna hävdar att brottet "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur fallet bedöms riskerar Lindstedt upp till sex års fängelse om hon döms.

Det är första gången sedan 1794 som en ambassadör ställs inför rätta i Sverige.

Försvaret hävdar att Lindstedt inte gjort något brottsligt utan att hon agerat utifrån sina befogenheter och skyldigheter.

Rättegången startade den 5 juni och är planerad att pågå i sju dagar med sista datum 18 juni.

Delar av förhandlingen hålls, på grund av sekretess, bakom stängda dörrar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons