Annons

Nya åtgärder ska stärka matproduktionen

Regeringen har beslutat om ytterligare åtgärder för att främja matproduktionen i landet. Bland annat ska det så kallade vildsvinspaketet även omfatta privat sektor och fiskberedningen analyseras för att minska importberoendet.
Politik • Publicerad 6 februari 2022
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Arkivbild.
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Besluten är ett led i att uppfylla den nationella livsmedelsstrategins målsättning om ökad och hållbar produktion av mat.

Vildsvinspaketet är en del av strategins andra fas och är tänkt att underlätta för jägare och företag att få ut köttet på marknaden. Nu får Jordbruksverket i uppdrag att utvidga den pågående utlysningen av medel.

Annons

Tre miljoner kronor viks åt projekt som ska öka mängden vildsvinskött i privat sektor.

– Vi ser att det är ett kött som efterfrågas. I offentlig sektor har man börjat servera och köpa in det här köttet och nu vill vi bredda det även till den privata sektorn, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Foodtrucks med vildsvin

Jordbruksverkets uppdrag gäller fram till 2025. Pengar kan exempelvis gå till marknadsförings- och informationskampanjer om potentialen för vildsvinskött samt samarbeten som leder till ökad konsumtion.

2020 fördelades nära 18 miljoner kronor på 13 projekt.

– Nu när vi öppnar upp samhället kan man ju tänka sig festivaler med foodtrucks där det serveras vildsvinskött, säger Sätherberg.

Minskad import

Regeringen har även beslutat att ge Jordbruksverket i uppdrag att analysera dagens fiskberedning tillsammans med berörda fiskerinäringar.

Detta ska ge ett helhetsperspektiv över hur kapaciteten ser ut i Sverige och vilken utvecklingspotential som finns.

– Vi vill se mer svensk fisk på tallriken. Vi importerar jättemycket, 70 procent ungefär, och nu har vi gett Jordbruksverket uppdraget att göra en samlad analys över hur det ser ut, hur mycket som bereds i Sverige och hur det kan förstärkas för att minska importberoendet, säger Anna-Caren Sätherberg.

– Det handlar om att skapa fler gröna jobb i hela Sverige, äta mer svensk fisk och att det är bra för den svenska beredskapen.

Dessutom skjuter regeringen till en miljon kronor för att ge Jordbruksverket mer resurser till att handlägga exportärenden gällande livsmedel.

Fakta: Livsmedelsstrategin

Det övergripande målet med livsmedelsstrategin är att öka den totala livsmedelsproduktionen, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås. Produktionsökningen ska svara mot konsumenternas efterfrågan, både för konventionell och ekologisk produktion.

Andra mål är att öka landets självförsörjning av livsmedel och minska sårbarheten i livsmedelskedjan.

Strategin antogs av riksdagen i juni 2017 och sträcker sig fram till år 2030.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons