Annons

Ny studie: Rödvin ger lägre blodsocker

Ett glas rödvin till maten ger lägre blodsocker och stillar hungern bättre än ett alkoholfritt alternativ. Det visar en färsk studie från Linköpings universitet, som rapporterar om.
Hälsa • Publicerad 12 december 2020
En ny studie visar att ett glas rödvin ger lägre blodsocker och stillar hungern mer än alkoholfritt vin. Arkivbild.
En ny studie visar att ett glas rödvin ger lägre blodsocker och stillar hungern mer än alkoholfritt vin. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Tre timmar efter det att studiens friska frivilliga deltagare – sju män och sju kvinnor, samtliga läkarstudenter – hade druckit ett glas rödvin till en kaloririk måltid bestående av en Big Mac och en Triple Chocolate Cookie var deras blodsockervärden lägre än när de fick alkoholfritt vin i glasen.

Även hungerhormonet ghrelin gick ner när deltagarna druckit alkoholhaltigt vin.

Annons

Fredrik Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet, är förvånad över effekten på blodsockret och säger att studien bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol.

– Det här bekräftar att man behöver tänka på alkoholintaget även till en måltid om man har diabetes och ligger väldigt tajt i blodsocker, säger han till SVT Öst.

I studien undersöktes också om snus hade någon effekt på hormonerna, blodtrycket och ämnesomsättningen. Fredrik Nyström ville ha med snus i studien för att det används så ofta i Sverige.

– Jag är lite besviken på att jag inte kunde hitta något positivt med snuset. Det höjde mest blodtryck och stresshormoner, men jag ska leta vidare, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons