Annons

Ny studie: Covid slår hårdare mot pojkar

Det är mycket sällsynt att barn får svåra symtom av covid-19. Men när det sker så är risken högre bland pojkar, enligt en ny amerikansk studie.
Coronaviruset • Publicerad 10 april 2021
Risken att drabbas av svår covid-19 är något större för pojkar än för flickor, enligt en ny studie. Arkivbild.
Risken att drabbas av svår covid-19 är något större för pojkar än för flickor, enligt en ny studie. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/ TT

Risken är ungefär 50 procent högre för pojkar än för flickor att drabbas av svår covid-19, som kräver intensivvård. Det framgår av en amerikansk studie i tidskriften Jama, som omfattar drygt 20 000 barn upp till 18 års ålder som kommit till sjukhus med covid-19.

– Detta har tidigare visats hos vuxna, men inte så tydligt hos barn med covid-19. Vid många andra infektionssjukdomar är det ju så att pojkar oftast blir sjukare. Hypoteserna kring detta handlar om könshormonernas påverkan på immunförsvaret, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, till Dagens Nyheter.

Annons

Studien slår samtidigt fast att den största riskfaktorn, oavsett kön, är bakomliggande, kroniska sjukdomar. Det ger en trefaldigt ökad risk, vilket är i linje med flera tidigare observationer.

Överlag är dock risken att barn drabbas av svår covid-19 mycket liten. Av de 20 714 barn i studien som sökte sjukhusvård fick 2 430 läggas in – och 756 fick så svåra symtom av de behövde intensivvård.

– Räknar man med de två miljoner barn som fick en covid-19-diagnos i USA förra året kan man se att ungefär två av tusen barn som får en diagnos drabbas av en allvarlig sjukdom. I Sverige är den siffran knappt ett barn per tusen smittade, så det är någonstans i samma storleksordning. Det visar att det är väldigt få barn som insjuknar som får en svår covid-19-infektion, säger Tobias Alfvén till Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons