Annons

Ny metod kan öka överlevnad i urinblåsecancer

Forskare vid Umeå universitet och vid universitetssjukhuset Charité i Berlin har utvecklat en ny metod som skulle kunna förbättra chanserna att överleva cancer i urinblåsan.
Inrikes • Publicerad 28 januari 2021
Ungefär hälften av alla som drabbas av urinblåsecancer svarar inte på cellgiftsbehandling. Arkivbild.
Ungefär hälften av alla som drabbas av urinblåsecancer svarar inte på cellgiftsbehandling. Arkivbild.Foto: Meek, Tore

Genom att på förhand förutspå vilka patienter som svarar på cellgiftsbehandling mot cancerformen skulle man kunna operera vissa patienter snabbare.

Ungefär hälften svarar nämligen inte alls på cellgifter, och får därmed genomgå flera månaders verkningslös kemoterapi i väntan på kirurgi eller annan behandling.

Annons

– Under tiden hinner tumören växa till sig och kanske sprida sig. Opererar vi istället mycket snabbare kan det medföra bättre överlevnad, säger Amir Sharif, forskare vid Umeå universitet.

Även de som svarar på cellgifterna skulle kunna gynnas genom att ges en högre dos innan operation.

Metoden som forskarna utvecklat går ut på att redan i samband med den första provtagningen mäta en immunologiskt aktiverande signalsubstans samt substansens receptor i tumörvävnaden för att avgöra vilka patienter som svarar på cellgiftsbehandling.

Resultaten ska nu utvärderas i tre-fyra större och oberoende studier. Svar väntas inom 18 månader.

Om metoden visar sig vara framgångsrik tror Amir Sharif att den kommer att kunna användas även på andra cancerformer.

– Kan vi validera detta är det tämligen troligt.

Urinblåsecancer

Urinblåsecancer är en av de vanligare cancerformerna och varje år upptäcks cirka 3 000 nya fall i Sverige. Sjukdomen är vanligare bland män och debuterar oftast efter 65 års ålder.

Ett vanligt första symtom vid urinblåsecancer är synligt blod i urinen.

Standardbehandlingen vid svår urinblåsecancer är att först ge tre till fyra omgångar med cellgift, cytostatika, under en period av tre månader, för att därefter kirurgiskt ta bort urinblåsan och istället leda ut urinen via ett slags stomi.

För närvarande ligger överlevnaden i Sverige vid avancerad urinblåsecancer på cirka 50 procent efter fem år vid enbart kirurgisk behandling, 58 procent vid behandling med cellgifter plus kirurgi. För patienter som svarar på cellgiftbehandling är överlevnaden efter fem år över 80 procent.

Källa: Umeå universitet, Cancerfonden

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons