Annons

Ny handbok för livsmedelskontroll vid krig

Katastrofer • Publicerad 14 januari 2023
Livsmedelsverket har kontor i Uppsala. Arkivbild.
Livsmedelsverket har kontor i Uppsala. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Livsmedelsverket ger ut en handbok för hur myndigheter ska kontrollera kvaliteten på livsmedel också under kris eller krig.

"Att vi alla får äta säkra livsmedel och att ingen tillverkare fuskar med maten är avgörande även i en krissituation", säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör, i ett pressmeddelande.

Annons

I handbokens förord skriver myndighetens generaldirektör att motivet att höja beredskapen har förstärkts av pandemin och kriget i Ukraina.

Handboken är riktad till chefer och kontrollpersonal, och är utformad för att hjälpa dem att planera och bygga upp beredskapen. Projektet finansieras av MSB och leds av Livsmedelsverket i samarbete med flera länsstyrelser och kommuner.

Utöver handboken tar Livsmedelsverket också fram utbildningar på området.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons