Annons

Peter Madsen: Kim Wall träffades av en lucka

Den svenska journalisten Kim Wall dog när hon träffades av den 70 kilo tunga luckan till tornet på Peter Madsens ubåt, enligt vad Madsen förklarar för åklagaren.
Han hävdar också att hennes underkläder åkte av när han hivade upp kroppen för att dumpa den i havet.
Ubåtsfallet • Publicerad 5 september 2017

Specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen inledde omhäktningsförhandlingen i Köpenhamns byret (tingsrätt) med att läsa upp den förklaring Madsen gav i den senaste förhandlingen, bakom stängda dörrar.

Annons

Enligt den hade Madsen stämt träff med Kim Wall för en intervju. När de sågs frågade hon om hon fick följa med i ubåten. De gjorde ett dyk på ungefär två timmar.

När ubåten steg till ytan gick Madsen upp i tornet först. Men han ramlade eftersom det var halt, och tornluckan föll ned och träffade Kim Wall i huvudet, enligt hans utsago.

Han säger att han inte såg när luckan träffade henne men hörde ett "bump".

– Kim Wall hade störtat ned och låg med benen i precis den riktning som tornluckan är, säger Peter Madsen under häktningsförhandlingen.

Den svenska journalisten drabbades av kramper, och när Madsen letade efter hennes puls hade hon ingen. Blod spred sig över golvet och han insåg att hon var död.

Han menar att han insåg att han hade förlorat allt, blev självmordsbenägen och i "upplösningstillstånd". Trots detta lade han sig för att sova några timmar. I stället för att kontakta polis eller räddningstjänst beslutade sig Madsen för att segla ut och sänka ubåten för att sedan ta livet av sig.

När han vaknade hivade han upp kroppen till tornet med ett rep och då åkte Kim Walls underkläder och skor av. Det fanns inget sexuellt inblandat, enligt Madsen. Hur underkläderna kunde åka av kan han inte precisera.

– Det får du fråga några kvinnor om.

Madsen hivade henne sedan i vattnet. Men när ubåten sjunkit ville han snabbt ta sig i land för att träffa sin fru, enligt åklagarens sammanfattning.

Polisen saknar fortfarande både Kim Walls och Peter Madsens mobiltelefoner. Madsen säger att han inte vet vad som hände med Walls telefon, men hans egen slängde han i vattnet eftersom han inte "hade användning för den längre".

Annons

Peter Madsen nekar till att ha mördat Kim Wall men erkänner brott mot griftefriden när han dumpade hennes kropp till havs.

– Han erkänner att han överträtt bestämmelsen om griftefrid när han begravde henne till sjöss, sade advokat Betina Hald Engmark till danska bt.se.

Tjugofyra dagar har gått sedan Madsen häktades för att ha orsakat Walls död. Under omhäktningsförhandlingen yrkade åklagare Buch-Jepsen på en skärpt brottsrubricering, och att Madsen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Åklagarsidan ville att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar för att skydda utredningen – men rätten valde nu att hålla dem öppna. Madsen såg, precis som förra gången, gärna att förhandlingen var öppen för allmänheten.

Köpenhamnspolisen och åklagarens bevis mot Peter Madsen förklaring handlar framförallt om "genombrottet" – torson som hittades vid Amagers sydvästkust och att blod från ubåten har matchats med dna från Kim Walls tandborste och hårborste.

Polisen säger även att kroppen stympades med avsikt, avsiktligt tyngts ned och att ubåten sänktes med flit.

(TT)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons