Ny festival på Öland

Den 5 september blir det fest för alla rock- och country-fans.
Då har den nya endagsfestivalen Iris premiär på en äng utanför Färjestaden.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2014
Festivalarrangören Magnus Strandman anordnade förra året en minifestival i sin trädgård. Intresset var så stort att han nu satsar på en återkommande festival i Färjestaden.  The Delta Saints från Nashville är huvudakten i år. Foto: Pressbild
Festivalarrangören Magnus Strandman anordnade förra året en minifestival i sin trädgård. Intresset var så stort att han nu satsar på en återkommande festival i Färjestaden. The Delta Saints från Nashville är huvudakten i år. Foto: PressbildFoto: 
Foto: 
Singer-songwritern Julia Adolfsson från Kalmar  blandar eget material med covers. Foto: Pressbild 
Singer-songwritern Julia Adolfsson från Kalmar blandar eget material med covers. Foto: Pressbild Foto: 

– Festivalen ska vara en plattform för lokala artister. Sedan kommer vi självklart ta in större internationella akter, säger festivalarrangören Magnus Strandman.

Irisfestivalen som kommer att husera på en äng en bit upp från Kalmarsund, i närheten av Träffpunkt Öland, kommer fokusera på rock, blues och country.

– Vi satsar på en amerikansk feeling i Färjestaden. Det finns ingen liknande festival i regionen så vi tror på succé, säger Magnus Strandman som inte oroas över konkurrens eller att andra festivaler tvingats lägga ned.

– Jag tror absolut att det finns en marknad för en sådan här mindre festival på Öland. Framförallt om man håller sig inom en rimlig storlek och fokuserar på några få genrer.

Vilken publik vänder ni er till?

– I första hand medelålders, men alla är välkomna, säger Magnus Strandman som fick idén om att starta festivalen förra sommaren efter att ha anordnat en minifestival i sin trädgård då 70 personer kom. Han fick med sig ett gäng kompisar och nu är alla artister bokade.

– Vi är åtta ölänningar, i musikföreningen Iris, som arrangerar festivalen och anledningen är egoistisk. Vi vill lyssna på bra musik utan att behöva åka till Stockholm eller någon annan storstad. Vi vill även erbjuda lokala förmågor en scen, säger Magnus Strandman.

Dragplåstret är blues­bandet The Delta Saints från Nashville. Även singer-songwriterduon Good Harvest från Falun kommer till festivalen samt rockbandet Bad Barber från Malmö och Lé Betre från Leksand som blandar blues och rock.

De lokala akterna i år är singer-songwritern Julia Adolfsson från Kalmar, Christian & The 2120s som gör blues med indieinfluenser och rockbandet Haha & Skavankas från Färjestaden.

Festivalen kommer att inledas som en endagsfest­ival, men man håller öppet för att kunna utsträcka den till flera dagar i framtiden om allt går bra.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.