Annons

Ny bok full av förvildade sanningar från svunna tider

"Var rädd om dina skrönor och förvildade sanningar.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2003
Bengt Cidden Andersson och Ebbe Eberhardsson ger ut en ny bok tillsammans. 
FOTO: JEANETTE VON DER BURG
Bengt Cidden Andersson och Ebbe Eberhardsson ger ut en ny bok tillsammans. FOTO: JEANETTE VON DER BURGFoto: 

Så står det i förordet till författaren Bengt Cidden Anderssons nya bok, Handsmidda sanningar, med illustrationer av konstnärsvännen Ebbe Eberhardson.

Boken är full av "förvildade sanningar" från svunna tider i författarens hembygd Läckeby och småbyarna runt omkring. De flesta berättas av smeden Otto Ekstam, en klurig man som fick besök av luffare, zigenare och andra spännande personligheter. Vartenda ord i boken är kanske inte sant, trots smedens försäkringar om motsatsen.

Annons

Men att lyssna till hans hopsmidda skrönor om åskstenar, siluettryttare och stockvalar var bland det bästa de tre skolpojkarna Börje, Henry och Vidar visste. Så ofta de kunde slank de in i smedjan.

I dag finns inga sådana smeder, och kanske inte förr heller. Möjligen "för länge sen när tiden räckte till" som det står i boken.

Texterna skrevs redan i slutet av 1980-talet, men har inte varit publicerade tidigare.

- Det är gamla texter som legat här. Meningen var att de skulle publiceras innan Cidden blev sjuk, sedan blev det aldrig av, berättar författarens livskramat Jeanette von der Burg.

Byteaterns föreställning Jättar och järnspik där författaren också själv medverkade, byggde på berättelserna i den nya boken, men texterna har inte getts ut i bokform tidigare.

- Det var Ciddens idé att ge ut dem. Som ett slags livstecken, han ville visa att han lever, säger Jeanette von der Burg, som också berättar att författaren är mycket nöjd med boken.

- Vi har gått igenom texterna, läst högt för Cidden och frågat: ska det vara så här?

Bengt Cidden Andersson miste talet efter en stroke 1993.

- Men när man har levt ihop så här länge vet man på något konstigt sätt ändå vad den andre tänker. Man utvecklar ett annat språk, säger Jeanette von der Burg.

Handsmidda sanningar är de sista hittills opublicerade texterna av Bengt Cidden Andersson.

Annons

Berättelserna är illustrerade med både nya och gamla bilder. I teckningar och svartvita skisser har Läckebykonstnären Ebbe Eberhardson fångat stämningen i Ciddens både mustiga och lyriska texter.

De båda har samarbetat tidigare, i diktsamlingen Och syrenerna blommar för tystnaden, som kom 1988.

TINA JEPPSSON

tina.jeppsson@barometern.se

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons